Nieuws/ Joost.com krijgt forse kapitaalinjectie /reageer

door: Ewald Smits
over: financiering, internet, media, software
op: 11 mei 2007

Een groep vooraanstaande investeerders stopt 45 miljoen dollar in online televisiedienst Joost. Daaronder bevinden zich klinkende namen als Sequioa Capital (investeerde eerder in Google, YouTube en Yahoo), Index Ventures (investeerde in Skype), CBS en Viacom. Dat meldt The Financial Times.

Tot nu toe draaide start-up Joost op geld van de oprichters Janus Friis en Niklas Zennstrom, die eerder internetbelbedrijf Skype en muziekuitwisseldienst Kazaa opzetten. Met het investeringsgeld hopen de oprichters de ontwikkelingen rondom Joost te versnellen. “We mikken op tientallen miljoenen kijkers,” zegt Friis tegen The Times.

Opstartfase

Joost bevindt zich nog in een opstartfase. Het sluiten van interessante deals met mediabedrijven is cruciaal voor het succes van Joost, dat beelden verspreid via peer-to-peer technologie. Warner Bros, CBS, Viacom, Turner Broadcasting, Sony Picture, Hasbro zijn grote mediabedrijven die programma’s (gaan) aanbieden via Joost. Joost werkt ook samen met Endemol.
Op Joost zijn alleen legale programma’s te zien, in tegenstelling tot andere peer-to-peer tv software. Voordat programma’s te zien zijn, worden van alle programma’s eerst de volledige rechten afbetaald.

Financieren

Adverteerders moeten Joost financieren. Voor gebruikers is de dienst, voor zover nu bekend, gratis. Een deel van de advertentie-inkomsten vloeit terug naar de aanbieders van content. Eind april maakte Joost bekend dat het overeenkomsten heeft gesloten met 31 adverteerders. Onder de adverteerders zijn Coca-Cola, Nokia en IBM.

Reageren via Facebook

Reacties