Reacties/ JSF wordt Nederland opgedrongen, net als Starfighter en F-16 printlink


francis vlieghe (16 februari 2009, 09:34)

Rond militaire aankopen hangt toch veel te vaak een geurtje. Hier in België is het echt nog waanzinniger. De vorige minister André Flahaut besliste dat nieuwe pantservoertuigen uitgerust werden met 90mm kanonnen, terwijl alle Navolanden met 105 en 120 mm kanonnen (en dus munitie) werken. Kwestie van een munitiefabriek in zijn kiesdistrict, dat 90mm kogels maakt, tevreden te houden.

Ondertussen zitten we ook nog opgescheept met de niet echt schittende Agustahelikopters. Ondanks een rapport dat de Duitse MBB BO-105 naar voren schoof als de beste keus, voor een Franse Dassault, die qua prijs iets beter zat, koos de Belgische regering voor de Agusta A109. Later bleek dat de Waalse en Vlaamse Socialisten smeergeld hadden gekregen.

En ik vrees dat ik nog dergelijke voorbeelden kan vinden...

0nno (16 februari 2009, 09:54)

Het artikel gaat met name over de geschiedenis rond de aanschaf van de F16. Ik zie niet direct een onderbouwing van je stelling dat de JSF ons wordt opgedrongen. Evenzogoed zou je kunnen beweren dat er een regering gekozen is aan wie we dit soort beslissingen uitbesteden en dat de aanschaf van de JSF ons economisch en technologisch wat oplevert. Dat was in ieder geval het vooruitzicht toen de keuze voor de JSF zich voordeed enkele jaren geleden.
Niet dat ik overigens enk dat de aanschaf van een dergelijk toestel ons ook meer enig goeds kan brengen, zeker niet gezien de onbedaarlijk stijgende kosten, en al helemaal niet tegen de achtergrond van de huidige economische crisis.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje