Kabaal jaagt je bloeddruk omhoog - ook als je slaapt /reageer

Kabaal jaagt je bloeddruk omhoog - ook als je slaapt

Omwonenden van verschillende vliegvelden in Europa zijn door artsen onder de loep gelegd om te onderzoeken wat lawaai met hun bloeddruk deed.

Oordopjes

Oordopjes uitdelen aan iedereen die woont - en vooral slaapt - in de buurt van luidruchtige plekken, zelfs als ze er naar eigen zeggen geen last van hebben? Als je de resultaten in het European Heart Journal mag geloven, is dat inderdaad een goed idee, meldt het Franse Le Nouvel Obs. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het door de EU gefinancierde HYENA-project.

Niet wakker

De wetenschappers onderzochten 140 mensen die in de buurt van de vliegvelden van Stockholm, Athene, Londen en Milaan wonen. Het bleek dat hun bloeddruk omhoog ging als er een vliegtuig overvloog, ook als de proefpersonen niet eens wakker werden van het geluid.
De bloeddrukverhoging is afhankelijk van de intensiteit van het lawaai, waar dat lawaai dan ook door veroorzaakt wordt.

Negatief effect

Het overvliegen van een vliegtuig - wat overeenkomt met zo’n 100 decibel - kan de systolische of bovendruk doen stijgen met zo’n 6,2 mmHG en de diastolische of onderdruk met 7,4 mmHG.

Deze stijging is maar tijdelijk, maar kan op de langere duur een negatief effect hebben op de gezondheid van omwonenden van vliegvelden en snelwegen. Hogebloeddrukpatiënten vertonen over het algemeen weinig symptomen, en hun gezondheidsproblemen worden vaak bij toeval ontdekt tijdens een ander medisch onderzoek. Toch moeten de gevolgen van hoge bloeddruk niet onderschat worden: hart- en herseninfarcten, blindheid en nierziekten kunnen zich voordoen.

Lawaai moet dus niet gezien worden als een tweederangs probleem, er dient wel degelijk rekening mee gehouden te worden in bouwprojecten voor bijvoorbeeld snelwegen en vliegvelden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer