Kabelgoot van aardappel, biet en spinazie
/reageer
-
door: Martine Postma over: chemie, biologie, duurzaam, milieu, vormgeving, bedrijfsgroei, materiaal, voedsel op: 4 februari 2009 De Chipchain is een biologisch afbreekbare kabelgoot gemaakt van bioplastic.
In kabelgoten gaat in Nederland jaarlijks zo´n 135 miljoen euro om.
De meeste mensen denken er waarschijnlijk nooit aan, maar voor Bas Luiting zijn kabelgoten onlosmakelijk verbonden met het leven zelf. Als oprichter en creatief directeur van Connex Cablemanagement is Luiting al meer dan tien jaar voor zijn gevoel dag en nacht bezig met goten. Hij bouwt ze, ontwerpt ze en gaat geen bizar idee uit de weg. Centrale vraag: hoe kun je deze buizen om kabels en snoeren sierlijk weg te werken - waarvan er jaarlijkse vele kilometers worden weggewerkt - duurzamer maken?
Een duurzame kabelgoot, schiet de wereld daar nu iets mee op? Luiting vindt van wel. “Het is geen kleine industrie. In kabelgoten gaat in Nederland jaarlijks tussen de 120 en 150 miljoen euro om. Grote kantoortuinen gebruiken ze massaal. Dus als het om het milieu gaat, is er wel degelijk winst te boeken met een duurzame kabelgoot.”
Aardappelschillen
Die heeft Luiting nu naar eigen zeggen ontwikkeld. Op de vakbeurs Facilitair in Den Bosch presenteerde hij twee weken geleden de Chipchain, een geheel biologisch afbreekbare kabelgoot gemaakt van bioplastic, dat op zijn beurt is vervaardigd uit aardappelschillen en geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit onder meer bieten en spinazie.
De ondernemer kent de opvatting dat je deze grondstoffen eigenlijk niet zou moeten gebruiken om er spullen van te maken, omdat je dan voedsel – aardappelschillen dienen ook als varkensvoer - aan de voedselketen onttrekt. “Maar geloof me, de aardappelwereld produceert zo veel afval, ze weten niet waar ze ermee naartoe moeten.” Ook voor de kleurstoffen wordt volgens Luiting alleen echt afval gebruikt.