Ken de risico's van online winkelen
/reageer
-
door: Arnoud Engelfriet over: regelgeving, consumenten, businesstrends, e-commerce op: 4 maart 2008 Bijna iedereen weet wel dat je een aankoop binnen 7 dagen mag retourneren
Maar wat doe je als je ruzie hebt met een webwinkelhouder?
Online shoppen wordt steeds populairder. Niet alleen is het vaak gemakkelijker en goedkoper om iets op internet te bestellen, er is vaak ook meer productinformatie te krijgen. Ook zijn producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, waardoor de koper een geïnformeerde keuze kan maken. Er zitten echter de nodige juridische haken en ogen aan online shoppen.
Vergelijken
Zoeken naar producten en vergelijken van prijzen en andere aspecten kan via vergelijkingssites. Ook kun je veel besprekingen en reviews van producten vinden op internet. Niet al deze sites zijn even betrouwbaar.
Het eerste probleem waar de aankomend koper tegenaan kan lopen is waar hij het artikel vindt dat hij zoekt. Voor bijna alle producten zijn er vele sites met een zeer uitgebreid aanbod. Dat aanbod varieert vaak ook nog eens sterk in prijs, kwaliteit en levertijd. Het valt dus niet mee om de beste site er uit te pikken.
Gelukkig zijn er diverse sites die daarbij een handje kunnen helpen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gegeven het ISBN-nummer van een boek bij een vergelijk-site een overzicht te krijgen van prijzen en levertijden bij een groot aantal online boekhandels. Dit soort ‘meta-sites’ maken het shoppen dus een stuk gemakkelijker.
Sommige site-beheerders stellen er echter geen prijs op dat hun site op deze manier gebruikt wordt
Sommige site-beheerders stellen er echter geen prijs op dat hun site op deze manier gebruikt wordt. Veilingsite eBay en huizensite Funda proberen al jaren te voorkomen dat anderen mensen laten zoeken in hun databank. Funda bleek echter geen databankrecht op hun site te bezitten, zodat bedrijven als Zoekallehuizen en Jaap gebruik mochten maken van deze gegevens. Ook autozoekmachine Gaspedaal mocht andere autosites blijven doorzoeken.
Productreviews
Ook heel handig zijn sites waar je reviews (besprekingen en kritieken) van producten kunt nalezen. Vaak zijn deze onderdeel van vergelijkingssites, maar ook veel online winkels stellen mensen in de gelegenheid om producten te bespreken. Helaas blijken hier nog wel eens nepberichten achtergelaten te worden, vaak door malafide verkopers die hun product of hun winkel er beter uit willen laten komen.
Als je zelf je ervaringen met een product of site wilt achterlaten op zo’n site, is het belangrijk te onthouden dat feitelijk onjuiste dingen zeggen of een bedrijf nodeloos grievend bejegenen niet de bedoeling is.
Rechtsgeldig
Als de juiste site eenmaal gevonden is, kan het werkelijke kopen beginnen. Meestal gebeurt dit door een formulier in de webbrowser in te vullen of een e-mail te sturen naar de bestelservice. Veel mensen denken dat e-mail of webformulieren niet juridisch bindend zijn. Niets is echter minder waar.
Een rechtsgeldige overeenkomst komt tot stand doordat de klant het aanbod van de verkoper aanvaardt. Hoe dat gaat, is irrelevant (uitgezonderd speciale gevallen als de verkoop van huizen). Een schriftelijk ondertekend contract is niet nodig; ook een mondeling “Ok, ik doe het” is juridisch rechtsgeldig en bindend.
Bewijs van aanvaarding
Uiteraard is het zonder getuigen later lastig om te bewijzen dat de klant “OK, ik doe het” heeft gezegd, maar als de verkoper bijvoorbeeld die uitspraak op band heeft staan, kan de klant er niet meer onderuit. Ook e-mail is rechtsgeldig bewijs. Zelfs een MSN chatlog werd eens geaccepteerd als bewijs van een schuld. Het is de rechter die bepaalt hoe dit bewezen moet worden en van hoeveel waarde een bepaald stuk bewijs is. Er is dus niet zoiets als ‘rechtsgeldig bewijs’ waar de rechter niet omheen kan (tenzij je een notaris een officiële akte laat opstellen).