Ken de risico's van online winkelen /reageer

Waarborg-keurmerk

beeld: SmilEen aantal organisaties geeft certificaten af als zij een bepaald bedrijf betrouwbaar achten. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie. Leden van deze organisatie voeren het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk, een door de Consumentenbond ondersteund keurmerk voor betrouwbaar kopen op afstand. Zij onderschrijven een aantal gedragsregels, die gebaseerd zijn op de Europese en Nederlandse wetten en regels, en in bepaalde gevallen zelfs strenger zijn.

Tevens zijn deze winkels aangesloten bij een geschillencommissie. Een consument kan zo een geschil met een winkel over bijvoorbeeld een betaling of levering oplossen als hij er met de winkel zelf niet uitkomt.

Overheidstoezicht

Wie ruzie heeft met een webwinkel, kan deze een proces aandoen om zo zijn schade vergoed te krijgen of levering van het bestelde af te dwingen. Dat is voor veel consumenten een hoge barrière. De Consumentenautoriteit is daarom ingesteld als overheidsinstantie die onder andere bij malafide praktijken door webwinkels optreedt.

Klantenbestand

Bij het opsturen van de persoonsgegevens en creditcardinformatie bestaat de kans dat een hacker deze ‘afluistert’ en voor zijn eigen doeleinden gaat gebruiken. Om dit te voorkomen, worden dergelijke gegevens meestal versleuteld verstuurd. De meeluisterende hacker kan dan niets met de gegevens. Uiteraard bestaat altijd nog wel de kans dat hij bij de server van de verkoper inbreekt en daar het hele klantenbestand kopieert!

Meer info

Overigens is dat klantenbestand een databank met persoonsgegevens in de zin van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit betekent dat aanleg en onderhoud van het bestand aan diverse regels zijn onderworpen. Zo mogen de gegevens niet zomaar worden doorverkocht aan derden (bijvoorbeeld een direct marketing-bureau) zonder toestemming van de geregistreerde. Sommige websites vragen om die toestemming bij het bestelformulier, en kruisen voor het gemak alvast maar het hokje ‘Ja’ aan. Voorzichtigheid blijft dus altijd geboden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.