Nieuws/ Kinderen helemaal niet zo handig online /reageer

door: Laura Vogels
over: internet, psychologie, consumenten, gaming
op: 26 mei 2008

We nemen altijd maar aan dat kinderen online blindelings de weg weten. De nieuwe generatie is immers opgegroeid met het medium en doet niet anders dan chatten, hyven en mailen. Toch blijkt nu dat kinderen ook achter de computer ‘gewoon kinderen’ blijven.

Ongeduldig

Uit een onderzoek onder zeshonderd kinderen tussen 8 en 12 jaar blijkt dat kids nauwelijks online lezen, ongeduldig zijn en een site verlaten als die te onduidelijk is. De enquête is gehouden door de Stichting Mijn Kind Online en onderzoeksbureau 2C Usability.

Strategie

Omdat kinderen niet zo handig op het web zijn, komen ze op plekken van het internet die niet voor hen bedoeld zijn. Ze zijn niet in staat een goede zoekstrategie uit te stippelen. Ouders hebben grote invloed op het internetgedrag van kinderen. Hoe ouder het kind, hoe groter de vrijheid om te surfen. Bovendien mogen jongens van hun ouders eerder dan meisjes zelf bepalen of zij het internet op gaan.

Spelletjes

Meisjes worden blijkbaar meer beschermd, zeggen de onderzoekers. Bijna een derde van de kinderen mag alleen op internet als een van de ouders thuis is. Ruim 40 procent van de 12-jarigen is actief op de vriendensite Hyves. Bijna een derde van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar bezoekt de videosite YouTube. Ongeveer 85 procent van de kinderen speelt spelletjes op het internet.
De Stichting Mijn Kind Online wil dat de gebruiksvriendelijkheid van kindersites verbetert. Ouders en het onderwijs zouden kinderen meer moeten helpen om de weg te vinden op het net.


Dit bericht verscheen eerder op InFeite

Reageren via Facebook

Reacties