Kinderen vallen snel af met nieuw speeltoestel /reageer

Kinderen vallen snel af met nieuw speeltoestel

Dertien procent van de Nederlandse kinderen tussen vijf en zestien jaar heeft last van overgewicht. Een op de acht kinderen heeft zelfs last van kinderobesitas. Hoog tijd om dat te veranderen dacht uitvinder Hanco Ravelli. In samenwerking met InnosportNL ontwikkelde hij een speeltoestel waarmee kinderen in hoog tempo calorieën verbranden.

Het moge duidelijk zijn dat de Westerse gemeenschap de afgelopen jaren dikker is geworden. En niet zo’n klein beetje ook. Steeds meer mensen leiden aan obesitas (ongezond overgewicht). De World Health Organization spreekt zelfs van een globale obesitas epidemie die in de volgende generatie tot grotere gezondheidsproblemen zal leiden dan aids.

Europa gaat VS achterna

In de Verenigde Staten kampt al driekwart van de bevolking met overgewicht en is een derde obees. Helaas lijkt Europa dit voorbeeld te volgen. In Nederland is het aantal kinderen met ongezond overgewicht sinds de jaren tachtig meer dan verdubbeld.

Volgens de website eetonderzoek.nl, waar diverse onderzoeken worden gepubliceerd over eetpsychologie, is het belangrijk om obesitas al op jonge leeftijd aan te pakken. In tegenstelling tot volwassen, die vaak in vastgeroeste gedragspatronen blijven hangen, is het gedrag van een kind nog makkelijk te veranderen.

Daarnaast hoeven kinderen geen gewicht kwijt te raken om slanker te worden. Omdat ze nog in de groei zijn, kunnen ze hetzelfde gewicht aanhouden, maar toch de Body Mass Index verlagen. Deze index geeft namelijk de verhouding tussen lengte en gewicht aan. Gedragstherapie met een focus op het veranderen van het eet- en beweegpatroon geeft volgens de website het beste resultaat.

Funelement

De Curb van Hanco Ravelli is speciaal ontwikkeld om dit inactieve beweegpatroon te doorbreken. Spelenderwijs wil hij kinderen in beweging krijgen en houden. Het spelelement is hierbij volgens de maker erg belangrijk: ‘Kinderen krijg je namelijk niet in beweging door ze een fitnessabonnement aan te smeren’.

Het funelement wordt vergroot door het creëren van een community via facebook waar kinderen elkaars trucjes kunnen laten zien. Daarnaast is er een youtube-kanaal waar filmpjes met voorbeelden worden gedemonstreerd.

Beklimmen van een berg

Het vergt enige oefening om de Curb te leren gebruiken. Door een soort crosstrainer/langlauf beweging beweeg je jezelf voort. Hierbij wordt bijna het gehele lichaam betrokken. Deze fanatieke bewegingen zorgen voor een groot energieverbruik. Uit onderzoek van de Haagse Hogeschool op de afdeling van bewegingswetenschappen, blijkt dat kinderen gemiddeld 5,4 Kcal/min verbranden tijdens het rijden op de Curb. Dat is bijna evenveel als met voetballen of hockeyen. De belastingsintensiteit bedraagt gemiddeld 8,3 MET (Metabolic Equivalents) wat net zwaarder is dan de intensiteit bij het beklimmen van een berg. Geen wonder dat met een uur rijden de Nederlandse Norm Gezond Bewegen wordt gehaald.

De Curb voor kinderen komt in 2013 op de markt. De Curb Sport, een speciale versie voor volwassenen, is deze zomer al beperkt leverbaar.

Ook interessant:

Kinderen complimenteren werkt averechts (en andere opvoedtips)
Zorgverzekeraars verdienen ook aan Big Mac
Vierdaagse wandelaar met overgewicht valt eerder uit

Reageren via Facebook

Reacties

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.