Klimaathype gaat letterlijk de hoogte in /2 reacties

Klimaathype gaat letterlijk de hoogte in
  • door: Marjon Vinck
    over: energie, duurzaam, milieu, vormgeving
    op: 18 mei 2007
  • Een Duits architectenbureau heeft een zelfvoorzienende energietoren ontwikkeld

  • In het Midden-Oosten wordt deze toren met open armen ontvangen, ook al is hij alleen maar op de computer getest

Ondanks dat we volgens Hajo Smit niet bang hoeven te zijn voor klimaatverandering, is dit wel helemaal hot en stijgt de populariteit van de maatregelen ertegen naar steeds grotere hoogten. In de eerste plaats figuurlijk, maar volgens Der Spiegel ook letterlijk: in het Midden-Oosten is men van plan om wolkenkrabbers te bouwen die de energie die ze nodig hebben, helemaal zelf produceren.

De wens van de sjeiks

Het Midden-Oosten heeft een naam hoog te houden met opvallende architectuur: grote wolkenkrabbers met gestroomlijnde ontwerpen zijn eerder regel dan uitzondering. Mede gezien de grote hang naar prestige van de plaatselijke sjeiks schoten en schieten de architecturale hoogstandjes, die ook letterlijk hoog zijn, in Dubai, Riyad en Abu Dhabi als de spreekwoordelijke paddestoelen uit de grond.

Skyline van de stad Dubai met haar vele torensToch vond sjeik Abdel Hadi Sadiq Pasha dit nog niet genoeg. Als hoofd van de architecturale unit van Dubai’s projectenafdeling klaagde hij dat de architectuur van de gebouwen eigenlijk alleen maar op schoonheid gericht was. Dit terwijl hij verlangde naar een gebouw dat ontworpen was vanuit een ander idee.

Eckhard Gerber van Gerber Architekten te Dortmund wist de sjeik te plezieren met een idee dat zijn bureau had uitgewerkt: een wolkenkrabber met een (relatief) laag energieverbruik. Dat was echter niet het meest bijzondere aan het gebouw: deze toren produceert namelijk zelf haar energie.

Energiebesparende gebouwen: de trend is gezet

Het idee van een gebouw dat haar eigen energie opwekt, is niet nieuw: iedereen kent tegenwoordig wel de zonnepanelen die zorgen voor warm water of in geringe mate voor stroom. In de VS springen vooral de initiatieven van bedrijven die zich bezighouden met energiebesparing door bouwkundige aanpassingen in het zicht, aldus ManagingGreen.

De zonnepanelen op het dak van Toyota's South Campus ExpansionToyota was volgens hen de ‘voorloper’ in deze polonaise van bedrijven. In de VS had dit bedrijf bij het ontwerp van de South Campus Expansion in Torrance (Californië, VS) de opdracht gegeven voor een ontwerp waarbij vooral het doel was om energie en water te besparen. Het gebouw kreeg hierdoor meer natuurlijke lichtinval, werd voorzien van een waterrecyclingsysteem en het voorzag zichzelf (voor een gedeelte) van stroom door de zonnepanelen op het dak.

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het gebouw 25 procent meer effeciënt is dan een gebouw wat aan de standaarden van Title 24 voldoet. Met de zonnepanelen werd het gebouw voor 25 procent in haar stroombehoefte voorzien en het waterrecyclingsysteem zorgde ervoor dat er voor beregening helemaal geen drinkwater meer gebruikt hoefde te worden. Door het installeren van allerlei waterbesparende installaties in het gebouw werd het verbruik daar met 80 procent teruggedrongen.

This will be as big as the shake-ups that came after the invention of elevators and, later, central air conditioning.

De resultaten van dit soort projecten zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven en overheden het ‘voorbeeld’ van Toyota volgden en zullen volgen. Goldman Sachs & Co, Wal-Mart Stores Inc. en Harley-Davidson Inc. stellen bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen dezelfde soort eisen als Toyota deed, terwijl gemeenten als Los Angeles, Salt Lake City en Chicago eisen dat steeds meer publieke gebouwen groener worden: niet alleen qua energieverbruik, maar ook qua bouw. Volgens Charles Lockwood - vastgoedhandelaar in Los Angeles - zal deze ontwikkeling net zo’n schok teweeg brengen als de uitvinding van de lift en de centrale airconditioning. Alleen was het milieu toen, een jaar geleden, nog niet enorm zo hip als nu.