Klimaatverandering maakt van Noord-Europa een arbeidsmagneet /reageer

Klimaatverandering maakt van Noord-Europa een arbeidsmagneet

Als de voortekenen niet liegen, ziet het er slecht uit voor de economie in ‘het westen’. Aangezien mensen in Europa, de VS, en de rest van het westen langer leven en zich minder voortplanten, neemt hier de grootte van de bevolking langzaam af. Voorspellingen wijzen erop dat wereldwijd er spoedig half zoveel kinderen onder de 15 jaar zullen zijn, als dat er 60-plussers zijn. En minder kinderen houdt nu eenmaal een slinkende en vergrijzende bevolking in, wat gepaard gaat met grotere lasten in de gezondheidszorg en pensioensector.

Onstuimige groei

Ondertussen ontkomen ontwikkelingslanden zoals China, India en delen van Afrika er echter niet aan dat hun bevolking flink gaat uitdijen. Niet alleen omdat vooral in India de populatie zich pijlsnel uitbreidt met pasgeboren baby’s. “China is een magneet geworden voor talenten over de hele wereld”, zegt Sarah Harper, directeur van het Oxford Institute of Population Ageing, deze week tegen FastCompany.

“We schatten dat in 2030 de zogenaamde brain drain zal keren. Hierbij verplaatsen Amerikanen en Europeanen zich graag naar China, in plaats van andersom. Als je een slimme student bent, zul je dan niet willen gaan werken voor een biotech bedrijf in Boston, maar voor een bank in Shanghai. ”

En die onstuimige groei kan nadelig uitwerken voor Azië. Harper bestudeert al een tijdje vergrijzende bevolkingen, maar een paar jaar geleden realiseerde ze zich dat, hoewel allerlei onderzoekers proberen te voorspellen wat er kan gebeuren als bevolkingen collectief verouderen, niemand de gevolgen van veranderingen in klimaat in aanmerking nam. “Mijn collega’s en ik begonnen daar eens naar te kijken. En hoe meer we keken, hoe meer we inzagen dat deze ertoe doen.”

It’s the climate, you stupid

In een nieuw onderzoek beschrijft ze een Noord-Europa dat, als gevolg van een veranderend klimaat, aantrekkelijk genoeg wordt om kennismigranten te verleiden naar landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland te verkassen. Ze verkiezen ons boven Azië, omdat er daar in de toekomst extreme hitteperiodes en overstromingen worden voorspeld.

Die migranten bestaan deels uit vluchtelingen, maar ook uit goed geschoolde werknemers die het broeinest Azië willen verlaten en op zoek zijn naar een lucratieve plek voor het opzetten van een nieuw leven. De toename van deze geschoolde arbeiders zou genoeg zijn om de markteconomieën van Noord-Europa over een dood punt te helpen.

Europa heeft volgens Harper een streepje voor op de VS. Er zal een enorme vraag naar getalenteerd personeel zijn, maar Europa en de VS zullen niet in staat zijn om ze op dezelfde wijze te rekruteren als ze in het verleden deden. De next-generation ‘gastarbeiders’ heeft hogere eisen wat betreft de kwaliteit van het leven. Europa heeft dan de beste kaarten, omdat hier de effecten van klimaatverandering meer binnen de perken zijn gehouden, meent Harper. “Amerika heeft in de toekomst veel meer uitdagingen wat betreft het tegengaan van milieueffecten door klimaatverandering.”

Ook interessant:

Nederland trekt Bay Area op het droge
1300 bedrijven beheersen de wereldeconomie

Reageren via Facebook

Reacties

Over Bas van Essen

Bas van Essen is journalist bij ondernemersblad Sprout. Hij heeft een speciale interesse voor innovatie, technologie, startups en de internetscene.