Knuffel-robot haalt soldaten van het slagveld /reageer

Knuffel-robot haalt soldaten van het slagveld

Amerikaanse soldaten laten elkaar op het strijdveld nooit in de steek. Het staat zelfs in hun handboek. Liever twaalf casualties dan een landgenoot in handen van de vijand. De gewetensproblemen die dat de legerleiding vermoedelijk oplevert, zijn over vijf jaar verleden tijd. Volgens planning is dan Big Bear inzetbaar. U zei? Een geruststellende, zachtaardige en sterke grote broer? Bijna. Bear staat voor Battlefield Extraction-Assist Robot. Bears belangrijkste taak is het veld ingaan om gewonde, dode, of ontvoerde soldaten uit de gevaarlijke zones te halen. Hij schuift z’n hydraulische robotarmen zachtjes onder het lichaam van een slachtoffer en rijdt/glijdt ‘m naar een medische post. Zijn knuffelberengezicht is speciaal ontworpen om soldaten op hun gemak te stellen.

Evenwicht

Klik om te vergrotenWie Bear op een foto ziet, vraagt zich af waarom deze hightech friend niet omvalt, maar een filmpje op YouTube van een soortgelijk apparaat lijkt het tegendeel te bewijzen. Die robot lijkt technisch misschien wat op die tweewielige, elektrische Segway; dat wondertje van vernuft dat door een of ander gyroscopisch systeem maar niet wil omkukelen.
Waarschijnlijk werkt Bears evenwicht ook op die manier, tenminste als de verplegersrobot rechtop ‘loopt’. Mooi is dat hij ook op z’n knieën vooruit kan komen en zelfs bijna op z’n buik, wat handig is als hij zich bijvoorbeeld alleen in hoog gras kan verbergen.

Afstandsbediening

Een nadeel van de 1,80 meter lange robot is dat hij al dit nuttige werk nog niet zelfstandig kan. Hij moet van afstand bestuurd worden, en een echt mens kijkt via camera’s door zijn ogen en luistert mee via een ingebouwde microfoon. Maar Bear kan wel een trap op en af, een smalle doorgang door en met één arm 135 kilo optillen. Oftewel hij is net zo mobiel als een echte soldaat - maar dan sterker en met meer uithoudingsvermogen.
En op momenten dat er geen mensen in nood zijn, kan Bear natuurlijk ook ingezet worden voor andere klussen. Hij kan tot 227 kilo vervoeren, dus kratten in- en uitladen of zware tenten versjouwen zijn een peulenschil voor ‘m.

Bedenker

Telemedicine and Advanced Technology Research Centre in Frederick, Maryland is de bedenker van Bear, VECNA Technologies de bouwer. Uit de site blijkt dat Bear momenteel VECNA’s enige project is, maar ze hoeven zich waarschijnlijk niet druk te maken over een bredere producten-range, aangezien het Research Centre onderdeel is van de US Army.

Het wachten is nu nog op de komst van robotsoldaten, dan kan een Amerikaanse president met Bush’ neigingen met een gerust hart het leger inzetten in toekomstige conflicten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer