Nieuws/ Knuffel voor Alzheimerpatiënten /1 reactie

door: Redactie Vector
over: gezondheid, communicatie, consumenten, medisch
op: 30 april 2008

Bij de faculteit Industrial Design van de TU in Eindhoven sluiten studenten hun bacheloropleiding af met een individueel project waarvoor ze zelf het onderwerp aandragen.
Student Wouter Widdershoven ontwierp een hulpmiddel voor Alzheimer-patiënten, de Qiki. Dit interactieve knuffelkussen biedt mensen met Alzheimer structuur en helpt hen actief te blijven.

Agendafunctie

Qiki speelt in op de behoeften van de patiënt in de verschillende fasen van de ziekte. Zo raken patiënten in het begin gemakkelijk verward. Widdershoven ontwierp een agendafunctie die wordt ingesproken door de verzorgende. ’s Ochtends vertelt Qiki de patiënt dat het tijd is voor een kopje koffie en op woensdagmiddag geeft het aan dat de kleinkinderen op bezoek komen.

Contact

In een later stadium van de ziekte wordt direct contact belangrijker. Qiki spint als het geaaid wordt en lacht als het gekieteld wordt. Ook stelt het kussen activiteiten voor, zoals het zingen van liedjes van vroeger. De stem en de bekleding van Qiki worden bepaald door familieleden of verzorgers. Daardoor is iedere Qiki uniek.

Widdershoven baseerde zijn ontwerp op gebruikersonderzoek. Hij voerde zijn project uit binnen het domein Home van de faculteit Industrial Design, gericht op het ontwerpen van interactieve en intelligente producten die mensen helpen zich thuis te voelen in hun omgeving.

Ontwerpbureau

Samen met Unit040, een ontwerpbureau opgericht door afgestudeerden van de faculteit Industrial Design, onderzoekt Widdershoven momenteel hoe Qiki nog meer kan worden aangepast aan de specifieke wensen van de gebruiker. Dit vervolgonderzoek wordt ondersteund door het Alzheimer Centrum Limburg, dat ook betrokken was bij het oorspronkelijke project. Het is de bedoeling dat Qiki in de tweede helft van 2008 op de markt komt.

Reageren via Facebook