Nieuws/ Koekjes van gefokte insecten tegen wereldhonger /reageer

door: Renée Kneppers
over: uitgeven, innovatieprijs, voedsel
op: 4 december 2007

Bart Hogebrink uit Amsterdam is door TNO uitgeroepen tot winnaar van de Not Invented Yet-wedstrijd voor zijn idee om honger in de ontwikkelingslanden te bestrijden door voedzame koekjes te maken van gefokte insecten, de FoodFactory. TNO gaat als onderdeel van de hoofdprijs proberen het idee van Hogebrink uit te voeren.

TNO daagde jongeren uit om mee te denken en ideeën in te dienen die de toekomst op een positieve manier kunnen veranderen: de Not Invented Yet-wedstrijd. TNO wil op die manier ‘de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid bevorderen.’
Deelnemers konden tussen 25 april en 30 oktober hun creatieve ideeën op de website www.notinventedyet.nl posten in de vorm van een twee minuten durend videofilmpje, waarna bezoekers van de site konden stemmen op hun favoriete idee.

Van de 88 inzendingen hebben de populairste zo’n 10.000 pageviews opgeleverd. In totaal zijn de inzendingen 200.000 maal bekeken en zijn er ruim 5.000 stemmen uitgebracht door bezoekers. 267 maal is het filmpje van een inzending op een andere site overgenomen. De speciale website heeft 38.000 unieke bezoekers gehad en bijna 1 miljoen pageviews.

Juryrapport

De jury bestond uit voorzitter Alexander Ribbink van TomTom en uit Peter Werkhoven, Fietje Vaas, Ben Immers en Celeste Ponsioen van TNO. In het juryrapport zeggen ze onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de ideeën en de creatieve manier waarop de deelnemers hun ideeën vorm hebben gegeven in een kort filmpje. Er is nog veel innovatievermogen in Nederland, constateren zij.

Eervolle vermeldingen

De vier andere finalisten kregen een eervolle vermelding:

De filmpjes van de winnaars en de andere inzendingen van NIY zijn nog tot 31 december te zien op de website www.notinventedyet.nl

Reageren via Facebook

Reacties