Nieuws/ Komen we dan toch uit de ruimte? /1 reactie

door: Cindy Curré
over: chemie, biologie, genetica
op: 17 juni 2008

Toeval, goddelijke interventie of buitenaardse origine? De vraag hoe het leven op aarde is ontstaan, is misschien wel de prangendste die ooit gesteld is. Onderzoek van een meteoriet die in 1969 op aarde neerstortte, wijst erop dat leven wellicht uit de ruimte kwam.

Moleculaire ingrediënten

Amerikaanse en Europese wetenschappers hebben de Murchison meteoriet, die in 1969 neerstortte in Australië, wederom grondig bestudeerd.

In fragmenten van de meteoriet hebben zij twee moleculaire ingrediënten voor DNA en RNA gevonden, uracil en xanthine. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in Earth and Planetary Science Letters.

Buitenaards

Het uracil en xanthine dat de wetenschappers aantroffen, is niet afkomstig van de aarde. Met behulp van gaschromatografie en massaspectrografie hebben zij aangetoond dat de moleculen een zware vorm van koolstof bevatten, koolstof-13. Organische elementen op aarde bevatten een lichtere vorm van koolstof.

Hoewel geen definitieve link tussen de ontwikkeling van het leven op aarde en de aanwezigheid van deze moleculen op meteorieten kan worden gelegd, geeft de ontdekking van de moleculaire ingrediënten wel te denken over de mogelijkheid van buitenaards leven. “It’s life Jim, but not as we know it….”

Reageren via Facebook