Koorts heft autisme tijdelijk op: nieuwe behandeling? /8 reacties

Koorts heft autisme tijdelijk op: nieuwe behandeling?

Koorts kan er tijdelijk voor zorgen dat autistische kinderen makkelijker contact maken met hun omgeving. Deze ontdekking, afgelopen week gepubliceerd in Pediatrics, biedt een spectaculair inzicht in de biologische basis van autisme.

Oorzaak autisme onbekend

Mensen met autisme hebben problemen met sociale interactie en communicatie. Ze maken geen oogcontact, hebben voorkeur voor vaste routines en kunnen zich niet inleven in een ander. De oorzaak van autisme is nog onbekend en op dit moment is genezing niet mogelijk. Veel autisten gaan zwaar gebukt onder hun aandoening.

Beter contact tijdens koorts

Voor het onderzoek werden dertig autistische kinderen met koorts boven de 38 graden Celsius nauwkeurig geobserveerd. Bij tachtig procent van de kinderen was er een vermindering van de symptomen, bij dertig procent zelfs een forse vermindering. De autisten met koorts konden zich beter concentreren, maakten meer oogcontact, gingen meer praten en hadden een beter contact met volwassenen en andere kinderen.

“Deze resultaten zijn belangrijk,” vindt kinderneuroloog en onderzoeker Zimmerman. “Het toont de plasticiteit aan van het autistische brein. Hersenen zijn in staat om bestaande verbindingen te veranderen en nieuwe aan te leggen.”

Herstel verbindingen

Kennelijk herstelt de koorts tijdelijk verbindingen tussen zenuwcellen waardoor een kind in staat is tot interactie en sociaal gedrag. Hoe dit precies gebeurt is nog onduidelijk en vereist meer onderzoek. Het effect vindt alleen plaats bij kinderen, waarschijnlijk omdat het kinderbrein flexibeler is dan hersenen op volwassen leeftijd.

Spiegelneuronen

Onlangs werd bekend uit een ander onderzoek dat autistische kinderen meer grijze stof in bepaalde hersenregio’s hebben. Deze delen van het brein worden ook wel spiegelneuronen genoemd en regelen empathie, sociale ervaring en leren via kijken. Normaal gesproken correleert meer grijze stof met een hoger IQ. Bij autisme is echter de werking van de grijze stof verstoord in dit gebied.

Reset autistische brein

Het koortseffect op autisme vormt een interessante richting voor vervolgonderzoek, volgens Zimmerman. Onderzocht kan worden welke biologische effecten koorts heeft op de spiegelneuronen. “Uiteindelijk kan dat onderzoek leiden tot een effectieve behandeling: een manier om het autistische brein te resetten.”

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.