Nieuws/ Kredietcrisis levert werknemers duizenden euro's op /reageer

door: Marjon Vinck
over: personeel, consumenten, beleid
op: 16 mei 2009

Tijdens de kredietcrisis zoeken steeds meer werkgevers naar verschillende manieren om de kosten te drukken om het hoofd boven water te kunnen houden. Het blijft echter niet bij de werkgever alleen: ook de werknemer kan veel doen om - zichzelf - een boel geld te besparen, zo schrijft BusinessWeek. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat een werknemer duizenden euro’s kan besparen door thuis te gaan werken.

Uit onderzoek door BT Business blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers dan ook voor deze oplossing kiezen, waarbij 88 procent van deze groep sinds de kredietcrisis hiervoor gekozen heeft om geld te besparen. De Britten denken dit te kunnen behalen doordat zij niet zoveel werkkleding hoeven te kopen (besparing: 250 pond op jaarbasis) en aanzienlijk minder uitgaven hebben voor lunch, snoep en drankjes (besparing: 10 tot 20 pond per dag). Het financiële voordeel van het vermijden van woon-werkverkeer is hierbij niet meegerekend.

Er is echter niet alleen financieel gewin te behalen door regelmatig thuis te werken: ook de tijdsbesparing is aanzienlijk. Zo blijkt uit een enquête van Avaya onder 3500 werknemers uit verschillende Europese landen dat de gemiddelde reistijd 70 minuten per dag bedraagt, waarbij de auto verreweg het meest populaire vervoersmiddel is (60 procent). Deze tijd wordt over het algemeen gebruikt om te ontspannen, dan wel allerlei zaken thuis te regelen. Slechts 21 procent van de ondervraagden gebruikt de tijd ook nog om af en toe dingen voor het werk te kunnen doen.

De vraag is echter in hoeverre het mogelijk is voor werknemers om flexibeler te kunnen werken: veel werkgevers bieden geen mogelijkheid om vanuit huis te werken. Het merendeel van de Europeanen zal dan ook naar hun werk moeten blijven reizen. Slechts negen procent heeft het geluk om nooit te hoeven ‘forenzen’ voor hun werk.

Reageren via Facebook

Reacties