Kroniek van het Internetrecht: het jaar 2008; deel II /reageer

Domeinnamen

Het belang bij procederen over domeinnamen daarentegen is evident. Voor webwinkeliers was er dit jaar een belangrijke opsteker: wie merkproducten verkoopt, mag daarbij de merknaam als domeinnaam gebruiken, zo oordeelde het Hof ’s-Hertogenbosch. In het verleden was het enkele feit dat men de merknaam in de domeinnaam had opgenomen, al snel reden om de registratie onrechtmatig te achten. Met ongeveer dezelfde redenering raakte Bram Heerink 112.nl definitief kwijt: de Staat heeft meer belang bij 112.nl, dus handelt Heerink onrechtmatig door de domeinnaam niet af te geven.

Naast het merkenrecht wordt ook steeds vaker de handelsnaam ingezet om domeinnamen op te eisen. Ook sterk beschrijvende handelsnamen zijn namelijk beschermd, zodat je ook voor bijvoorbeeld Thuisbezorgd of Taartwinkel een handelsnaamrecht kunt claimen. Maar bij zo’n zwak handelsnaamrecht is het niet snel mogelijk om de domeinnaam van de concurrent op te eisen. De namen moeten wel heel erg op elkaar lijken wil er sprake zijn van inbreuk op de handelsnaam.

Inbreuk op merkenrecht speelt eveneens bij AdWords, de gesponsorde koppelingen van Google. Het bedrijf liet haar strenge beleid los over merken in advertenties, zodat concurrenten nu hun eigen sites of producten konden adverteren bij andermans merknaam. Dit leverde een flink aantal prejudiciële vragen op, maar helaas nog geen antwoorden.

Wie geen merkrecht en geen handelsnaam heeft, maar wel last van een concurrent, kan het eventueel nog gooien op slaafse nabootsing: dat kan onrechtmatig zijn, al zou ik er niet te hard op rekenen.

Een hoop ophef gaf de actie van domeinnaambeheerder Network Solutions, dat om domeinkaping tegen te gaan alle domeinnamen kaapte die bezoekers invulden op haar site. En op de valreep van 2008 presteerde de Nederlandse registry SIDN het om staffelkorting aan grote domeinboeren te gaan geven omdat ze die als vaste klant zo waardeerde. Iets dat voor een monopolist als SIDN goed een vorm van misbruik van haar machtspositie kan opleveren.

Octrooirecht

Over monopolies gesproken: weinig nieuws van het octrooifront dit jaar. Het belangrijkste nieuws was dat het Europees Octrooibureau zichzelf vragen stelde over de grenzen van octrooi op software. Met een beetje geluk krijgen we in 2009 nog antwoord, hoewel het me zou verbazen als dat antwoord praktisch, helder en vrij van cirkelredeneringen zou zijn. Haar eerdere interne richtlijnen op dit gebied beloven in ieder geval weinig goeds.

Goed voor het milieu (en de portemonnee van de aanvrager) was nog de beslissing om eindelijk de vertaaleis voor Europese octrooien te laten vallen. Wie een Engelstalig Europees octrooi krijgt, hoeft alleen nog de claims (”conclusies”) in het Nederlands aan te leveren, en niet het hele octrooi.

Databankenrecht

Over het scrapen of hergebruiken van databanken werd in 2008 minder geprocedeerd dan het jaar daarvoor. Misschien kwam dat omdat de Stichting Baas in eigen Huis herhaaldelijk vol onderuit ging tegen huizenzoekmachine Jaap. Niet vanwege inhoudelijke redenen, maar omdat men de statuten niet goed had laten opstellen(!). Wel inhoudelijk won Weborama van Nedstat, pardon Webstat4U, pardon Motigo Webstats, vanwege het eenmalige en geringe karakter van het opvragen uit de databank van Nedstat, pardon Webstat4U, pardon Motigo Webstats.

Een verzameling advertenties van executieveilingen bleek echter wel beschermd, en mocht niet worden overgenomen op een andere executieverkoopadvertentiesite. Oh ja, en 925 moest de voor recessie gecorrigeerde Quote 500 offline halen op straffe van een fikse dwangsom.

Open source
De open source-beweging won een belangrijke overwinning: de relatief weinig gebruikte “Artistic License” werd ten volle overeind gehouden door een Amerikaans Hof van Beroep. Het Hof ging zo ver op te merken dat “[t]he choice to exact consideration in the form of compliance with the open source requirements […] is entitled to no less legal recognition” dan de klassieke manier van met auteursrecht omgaan.

Gerelateerd aan open source is Creative Commons, dat een belangrijke win scoorde nadat de Free Software Foundation ein-de-lijk besloot haar GNU Free Documentation License aan te passen zodat Wikipedia over kan stappen naar een licentie.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.