Nieuws/ Kruimeldief en stofzuiger verlichten depressie /reageer

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, gezondheid, psychologie
op: 18 april 2008

Mensen die kampen met een depressie of andere psychische aandoeningen wordt vaak aangeraden om meer te gaan bewegen.
Fysieke activiteiten leiden volgens sommige wetenschappers tot een verandering van de hersenchemie waardoor mensen eerder een goed en voldaan gevoel krijgen.
Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat in het geval van een milde tot matige depressie geen medicatie nodig is, mits de patiënt maar voldoende beweegt. De noodzakelijke lichaamsbeweging hoeft echter niet per se een sport te zijn: 20 minuten per week stofzuigen of de vloer moppen is al genoeg. Al blijft sport altijd beter.

20.000 Schotten

Deze opmerkelijke conclusie trekken Mark Hamer en zijn collega’s van de University College London na onderzoek van de gegevens die 20.000 Schotten om de zoveel jaar in het kader van de Scottish Health Surveys hebben ingevuld.

Hieruit bleek dat zo’n 3200 respondenten met enige vorm van psychisch lijden - zoals depressiviteit - te maken hadden, maar dat mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging deden het minst te lijden hadden van deze aandoeningen.

Mopsessie

Volgens NewScientist is een mop- of stofzuigsessie van 20 minuten per week voldoende om het risico op een depressie met 20 procent te verminderen.
Maar sporten blijft beter. De kans op een depressie vermindert dan met ruim een derde of meer, maar beweging doet de mens sowieso goed aldus Hamer. “Iets - ook al doe je het maar 20 minuten per week - is beter dan niets.”

Reageren via Facebook

Reacties