Nieuws/ Kunstarm heeft nu ook gevoel /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, biotech, elektrotechniek, materiaal
op: 27 november 2007

De kunstarm wordt steeds geavanceerder. Een Amerikaans onderzoeksteam verbonden aan het Rehabilitation Institute in Chicago is er in geslaagd twee patiënten gevoel te geven in hun bionische armen, door de zenuwen die oorspronkelijk in hun echte arm liepen om te leiden. Dat meldt de BBC.

Neuroloog Todd Kuiken, die het onderzoek leidde, spreekt van een doorbraak. Volgens hem zal het in de toekomst mogelijk zijn kunstarmen- en ledematen gevoel mee te geven. Dat zal de functionaliteit van kunstarmen vergroten, en ook zullen de vervangende ledematen sneller worden geaccepteerd, verwacht Kuiken.

Kuiken cs leidden de zenuwen van de afgezette ledemaat om naar de borst. Die werd vervolgens blootgesteld aan druk en aan hitte. De patiënten verklaarden dat te voelen op de plaats waar eerst hun arm zat.
Ook voelden ze een duidelijk verschil met druk op zenuwen die ook echt thuishoren in hun borst. Bovendien waren ze in staat de exacte plaats op hun hand aan te duiden waar de zenuwen die aan de druk werden blootgesteld, oorspronkelijk liepen.

Precies weten hoe het werkt? De BBC biedt een uitgebreide infographic.

Reageren via Facebook

Reacties