Nieuws/ Kunsthand steeds fijngevoeliger /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, elektrotechniek, ergonomie
op: 13 december 2006

In Engeland wordt druk gebouwd aan een kunstmatige hand die is voorzien van vingertopsensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat de nieuwe robothand gevoelige voorwerpen kan grijpen zonder ze te verpletteren of te laten vallen. Bestaande robothanden kunnen dat meestal niet.

Aanraking

Een vorig prototype heeft zich geschikt bewezen om deursleutels te grijpen en het deksel van een kruik open te draaien. De meest recente versie beweegt echter niet alleen meer als een echte hand, maar kent ook de betekenis van aanraking. “Wij hebben nieuwe series van sensoren toegevoegd die het mogelijk maken temperatuur te voelen, te varieren in greep-kracht en te voelen of iets uit je hand glijdt”, zegt Neil White, elektronisch ingenieur aan de Southampton Universiteit, die de hand samen met collega’s Paul Chappell en Andy Cranny uitontwikkelde.

Meer gevoel

De ontwikkelaars hopen dat de robot-hand mensen die een hand zijn verloren meer handigheid en meer gevoel van aanraking kunnen geven. Zoals andere protheses, kan ook de robothand worden aangesloten op zenuwen van arm, borst of schouder.

Reageren via Facebook

Reacties