Nieuws/ Kwallen dwingen tot sluiting van kerncentrale /reageer

door: Merien ten Houten
over: biologie, energie, milieu
op: 2 oktober 2013

In Oskarshamn, Zweden, is recent de grootste nucleaire centrale van het land stilgelegd nadat een enorme zwerm van Aurelia aurita , ook wel bekend als oorkwallen, het koelwater inlaat inzwom en voor verstopping zorgde. De individuele dieren variëren tussen 2 en 15 centimeter in diameter.

“Deze situatie wordt veroorzaakt door een enorme hoeveelheid kwallen,” aldus de persvoorlichter van de centrale, Anders Österberg, in een email naar Bloomberg.

Reactor nummer 3 van de Oskarshamn kerncentrale, een 1400 megawatt centrale die ongeveer 5 procent van de elektriciteitsbehoefte van Zweden levert, wordt weer opgestart en zal snel weer op volle kracht draaien. “Het doel is om langzaam te beginnen met een paar van het koelwater pompen om de inlaat vijver vrij van kwallen te krijgen en te zorgen dat ze allemaal weer naar zee gaan,” aldus Österberg. “Wanneer de hoeveelheid kwallen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, zullen we in staat zijn om de productie opnieuw op te starten.”

Kwallen hebben al vele malen veroorzaakt problemen bij kerncentrales. Oskarshamn’s reactor nummer 1 moest worden stilgelegd in augustus 2005 als gevolg van een soortgelijke uitbraak van de in het water levende wezens.

Ook in de rest van de wereld is er met enige regelmaat sprake van kwallenoverlast bij kerncentrales. Vaak worden centrales gekoeld met zeewater. De kanalen waardoor het koelwater wordt binnengehaald zijn wel voorzien van filters, maar bij een grote hoeveelheid kwallen raken die verstopt. Als de centrale niet gekoeld kan worden moet de productie worden stilgelegd. Meestal wordt dan ook de reactor stilgelegd om energie te besparen. In zo’n situatie is er geen sprake van een veiligheidsrisico.

Door het water in omgekeerde richting door de kanalen te laten lopen worden de kwallen weggespoeld. Vervolgens moeten de filters en kanalen door duikers nog met de hand schoongemaakt worden.

De kwal-gerelateerde shutdowns kunnen een van de gevolgen zijn van een, volgens wetenschappers onheilspellende, stijging van de wereldwijde populatie kwallen. Dankzij overbevissing hebben de geleiachtige dieren minder natuurlijke vijanden, en in tegenstelling tot andere aquatische soorten zijn ze in staat om toenemende niveaus van de zuurgraad in de oceanen te weerstaan.

Reageren via Facebook

Reacties