Kwantumfilm voor camera's
/reageer
-
door: Christian Jongeneel over: nanotech, materiaal op: 20 april 2010 Kwantumfilm bestaat uit kwantum dots, kleine kristallen met controleerbare eigenschappen
De film vangt tot vier keer meer licht dan huidige lichtsensoren, zeggen de makers
Het Californische bedrijf Invisage heeft een nieuw type lichtgevoelige elementen ontwikkeld, waarmee digitale camera’s tot vier keer meer licht kunnen absorberen, met betere beelden tot gevolg. Invisage noemt het materiaal kwantumfilm, omdat de laag bestaat uit kwantumdots, kleine kristallen waarvan de halfgeleidende eigenschappen zich zeer precies laten beheersen.
De huidige digitale camera’s maken gebruik van twee soorten technologieën om beelden vast te leggen. De een vangt het licht analoog en zet dat later om naar digitaal, terwijl de ander het beeld meteen digitaal vastlegt. Beide hebben echter met elkaar gemeen dat de lichtgevoelige laag van ‘gewoon’ silicium is, dat beperkte optische eigenschappen heeft. Niet alle fotonen zetten een elektron in gang, zodat het lichtbeeld niet optimaal in bits wordt omgezet.
Volgens Invisage doet haar kwantumfilm, waarvan ze de samenstelling niet prijsgeeft, dat wel. Niet een kwart maar meer dan negentig procent van het licht wordt geabsorbeerd. Bovendien valt het frequentiegebied af te stellen, zodat er ook uv- en infraroodcamera’s mee te maken zijn. Naast allerlei cameratoepassingen heeft het bedrijf ook zonnecellen in het vizier. De kwantumdots zijn opgelost in een vloeistof, waardoor de kwantum film als een coating opgebracht kan worden.
De vraag is wel hoe de theorie in de praktijk uitpakt. De kwantumfilm komt uit de koker van Ted Sargent, een gerenommeerde nanotechnologie-pionier - reden om de claim serieus te nemen. Deskundigen van de TU Delft zien wel mogelijkheden, maar waarschuwen voor al te groot optimisme dat Invisage zijn claim in alle opzichten zal kunnen waarmaken.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook