Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden /reageer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

Maar liefst 23 procent van de jonge Nederlandse automobilisten heeft rijangst. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelinzicht. Deze rijangst onder jongeren is niet alleen het gevolg van te weinig ervaring achter het stuur, ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Zo stelt bijna de helft van de respondenten jonger dan dertig jaar dat zij andere weggebruikers niet vertrouwen.

Automobilisten ouder dan dertig jaar vinden het aanzienlijk minder spannend achter het stuur. Zo heeft slechts een op de tien van hen rijangst en wantrouwt bijna een derde (32 procent) hun medeweggebruikers. Wellicht hierdoor stapt elf procent van alle ondervraagden liever niet bij anderen in de auto. “Ik begrijp dat het extra spannend is om achter het stuur te kruipen als je je pas net je rijbewijs hebt”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. “Het lijkt er overigens niet op dat die extra spanning gegrond is. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade, gevolgd door bestuurders in de vijftig. Waar jongeren dus best wat meer mogen ontspannen achter het stuur, kunnen ervaren automobilisten juist iets scherper zijn.”

Ongelukken

Een belangrijke reden voor rijangst, lijkt de vrees voor ongelukken. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een op de vijf respondenten bang is om schade te rijden en tien procent het eng vindt om de snelweg op te gaan. Opvallend genoeg zijn vooral vrouwelijke bestuurders bang voor autoschade (26 procent) en de snelweg (vijftien procent). Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages slechts achttien- en vijf procent. Diks: “Ondanks de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, heeft een verkeersongeval altijd flinke impact. Niet alleen zorgt het voor financiële schade, ook emotioneel en lichamelijk laat het zijn sporen achter. Hiermee probeer ik overigens niemand bang te maken. Angst zorgt namelijk voor een gespannen houding, wat de kans op ongelukken alleen maar vergroot. Maar wees wel altijd op je hoede.”

Vermijden

Mede vanwege de angst voor schade, vermijdt maar liefst twaalf procent van de ondervraagden autorijden zoveel mogelijk. Vooral als het de auto van iemand anders betreft (36 procent), stappen Nederlanders liever niet achter het stuur. Vrouwen (47 procent) laten beduidend liever een ritje in de vierwieler van anderen aan zich voorbij gaan dan mannen (24 procent). Diks: “Controleer voordat je in de auto van een vriend of vriendin gaat rijden, of diegene wel verzekerd is voor een tweede bestuurder. Als dit niet het geval is, dan kun je inderdaad beter bedanken. De gevolgen van een eventueel ongeval zijn in die situatie niet te overzien. Als het verzekeringstechnisch allemaal in orde is, dan zou ik het vooral doen. Want in hoe meer verschillende auto’s je rijdt, hoe gemakkelijker het autorijden je afgaat.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.