Labratten worden vervangen door chips /reageer

Labratten worden vervangen door chips
  • door: Redactie Sync
    over: biologie, medisch
    op: 24 oktober 2014
  • In de nabije toekomst kunnen medicijnen getest worden op nieuw ontwikkelde chips

  • De chips bootsen cellen na middels een kunstmatig celmembraan

Als het aan Universiteit Twente ligt, worden medicijnen in de nabije toekomst niet meer getest op mensen en dieren, maar op chips. UT-promovendus Verena Stimberg ontwikkelde namelijk een chip die het onderzoek naar ziektes, medicijnen en eventuele giftigheid van nanodeeltjes kan verbeteren. Middels een kunstmatig celmembraan zijn met deze chips onder andere medicijnen te testen tegen taaislijmziekte. Ook maken ze onderzoek mogelijk naar ziektes als Parkinson, kanker, depressie, epilepsie, Multiple Sclerose en diabetes. Met deze innovatie zijn er in de toekomst waarschijnlijk minder proeven nodig op mens en dier.

Kunstmatig celmembraan

De buitenkant van een cel, het celmembraan, bevat een eiwit dat er voor zorgt dat minerale zouten (ionen) de cel in en uit kunnen stromen. Wanneer dit ionenkanaal slecht functioneert, is er een verhoogd risico op ziektes als bijvoorbeeld kanker, depressie en schizofrenie. Onderzoek naar het ionenkanaal vergt normaal gesproken levende cellen. Echter, met de chip van Stimberg is het celmembraan, met daarin het ionenkanaal, nagebootst waardoor in korte tijd veel verschillende ziektes en medicijnen getest kunnen worden. Dit maakt proeven op mensen en dieren in de toekomst wellicht wel overbodig. Zo wordt met name cosmetica veelal getest op dieren terwijl de nieuw ontwikkelde chip hiervoor in de toekomst als prima alternatief kan dienen. Met deze chips is zowel elektrisch als met behulp van een microscoop te zien of alle ionen een cel in en uit kunnen stromen. Vervolgens kan men met de chip achterhalen of de toevoeging van een bepaald medicijn deze in- en uitstroom van minerale zouten verbeterd of niet. De chip leent zich daarnaast perfect om te bepalen welke nanodeeltjes, die zich onder andere bevinden in zonnebrandcrème en schoonmaakmiddel, schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hiervoor bestaan op dit moment nog geen goede testen aangezien nanodeeltjes vrij nieuw zijn. De chip is slechts één bij twee centimeter groot en gefabriceerd van glas en teflon.

De toekomst van de chip

Stimberg laat weten erg tevreden te zijn over de werking van de chip. Volgens de ontwikkelaar hebben we hiermee een platform in handen voor allerlei soorten onderzoek. “We zijn nu bezig de chip uit te breiden zodat we meer metingen kunnen doen. Er zijn al twee bedrijven geïnteresseerd. De chip heeft de potentie als product voor verschillende toepassingen op de markt te komen. Afhankelijk van de toepassing, zou dat wel nog minimaal tien jaar kunnen duren”, aldus Stimberg in een persbericht van UT. Stimberg voerde het ondezoek uit onder begeleiding van Albert van der Berg en Séverine Le Gac van de vakgroep BIOS – Lab on a Chip van onderzoeksinstituut MESA+ en MIRA aan de Universiteit Twente.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.