Nieuws/ Laserprinter net zo schadelijk als roken /1 reactie

door: Derk Runhaar
over: personeel, milieu, gezondheid, medisch
op: 2 augustus 2007

Een laserprinter op het werk kan net zo schadelijk zijn als roken. Dat ontdekten Australische onderzoekers bij toeval tijdens een onderzoek naar methoden om kantoren te beschermen tegen vervuiling van buitenaf. De grootste vervuilers bleken echter binnen het kantoor te staan. Vooral laserprinters van HP stoten veel schadelijke deeltjes uit.

Fijnstof in bloed

Onderzoeker Morawska, leider van het onderzoek en professor aan de Queensland University of Technology, testte 62 printers op de uitstoot van fijne deeltjes. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze kunnen doordringen tot in de gevoelige longblaasjes. Vanuit de longblaasjes kan het fijnstof in het bloed terecht komen. 17 laserprinters bleken grote hoeveelheden fijnstof uit te stoten. Een van deze printers stootte zoveel deeltjes uit dat het vergelijkbaar was met het roken van sigaretten.

Noodklok

Professor Morawska luidt de noodklok. “De gezondheidsrisico’s zijn groot voor iemand die maanden achter elkaar dag in dag uit op kantoor zit.” De mogelijke gevolgen variëren van irritatie van de luchtwegen tot hart- en vaatziekten en kanker. Morawska roept overheden dan ook op om wettelijke grenzen te stellen aan de uitstoot van fijnstof door laserprinters. Tot het zover is raadt ze kantoorpersoneel aan om de ruimtes goed te ventileren.

Reageren via Facebook