Lease een boom
/1 reactie
-
door: Renée Kneppers over: financiering, duurzaam, milieu, consumenten op: 7 juni 2008 Ontwikkelingslanden leasen delen van hun natuurgebieden voor minder dan 1 dollar per hectare
Zo kunnen milieuorganisaties houtkappers en mijnuitbaters uitkopen
Land kopen, of het nou een hectare tropisch regenwoud of een stuk Europees bos is, is een goede manier om ervoor te zorgen dat het niet ontgonnen wordt en dus behouden blijft als natuurgebied. Maar grond die toebehoort aan de regering van een arm land dat de natuurlijke bronnen ervan wil gebruiken, zal niet vaak te koop aangeboden worden. Houtkap, mijnbouw en andere activiteiten zijn tot nu toe toch rendabeler dan de bescherming van de natuur.
1 dollar
In een aantal ontwikkelingslanden staat men wel open voor een andere manier. Ze leasen enorme delen van hun natuurgebieden voor minder dan 1 dollar per hectare. De totale kosten voor het behoud van deze stukken natuur - het leasen, beheren en beschermen - bedragen voor sommige regio’s maar 1 à 2 dollar per hectare.
Voor een dergelijke prijs kunnen milieu- en andere organisaties houtkappers en mijnuitbaters uitkopen en tegelijkertijd mensen op de locatie betalen om het gebied te onderhouden en te conserveren. Dergelijke ‘conservatieconcessies’ zijn ook aantrekkelijk voor regeringen. Ze leveren een inkomstenstroom op die hoogstwaarschijnlijk zekerder is dan het innen van belasting op hout of landbouwgoederen.
Guyana
Het idee voor deze concessies kwam in 2000 van Conservation International (CI), een milieuclub uit Virginia, en van Hardner & Gullison Associates, ecologieconsultants uit New Hampshire.
Richard Rice, economist bij CI en mede-auteur van ‘Sustainable Forest Management, a review of conventional wisdom’ (pdf), is vanaf het begin betrokken geweest bij het project. Zijn eerste lease betrof 81.000 hectares onaangeroerd woud in Guyana. Sindsdien heeft hij deals gesloten in Peru, Sierra Leone, Nieuw Guinea, de Fiji-eilanden en Mexico.
Biodiversiteit
Deze leaseovereenkomsten zijn te vergelijken met houtontginningscontracten of andere zakendeals voor de exploitatie van natuurlijke bronnen die geld opleveren. Verschil is wel dat een leasesysteem dat jarenlang loopt meer effect heeft dan een eenmalige betaling.
De voorwaarden in het contract kunnen het behoud van de natuur inhouden zoals die is bij het aangaan ervan, en kan bijvoorbeeld vervallen worden verklaard als de biodiversiteit niet blijkt te worden beschermd of als de eigenaar het stuk land niet onderhoudt zoals in de afspraken staat.