Lease een boom /1 reactie

Succes

beeld: Thiru MuruganHet succes van deze leasing van natuurgebieden komt ook voort uit de lage kosten. “Leasing kan duur lijken, maar vergeleken met de miljarden dollars die gestoken worden in ecoprojecten die uiteindelijk niet blijken te werken (zoals ecotoerisme en verantwoorde houtkap) zijn de voordelen overduidelijk”, vindt dr. Rice.

De conservatieconcessies zijn een aanvulling op andere vormen van natuurbehoud, zoals nationale parken en de verkoop van grond.
Dr. Rice vreest dat het ontbreken van een tastbare marktwaarde van deze vormen van natuurbehoud een van de belangrijkste bedreigingen is voor de biodiversiteit. De concessies kunnen aan deze vraag tegemoet komen.

Onbekende strategie

Maar milieuorganisaties zijn vaak niet gefocust op investeringsmogelijkheden, en het leasen van grond blijft tot nu toe een vrij onbekende strategie.

Rice noemt het een “Amazon.com die echt iets voor het Amazonegebied doet.”

CI probeert het idee onder de aandacht te brengen. Het is een partnership aangegaan met Save Your World, een Amerikaanse start-up die huidverzorgingsproducten verkoopt. Elk product dat via dit bedrijf verkocht wordt, draagt bij aan een leasecontract. Een fles douchegel bijvoorbeeld betekent leasing van een acre regenwoud gedurende een jaar.
Rice noemt het een “Amazon.com die echt iets voor het Amazonegebied doet.”

CI heeft ook al met de Wereldbank en met geïnteresseerde landen gesproken, in de hoop investeringen los te krijgen en nationale fondsen op te laten starten ten bate van het enorme project.

Bron: The Economist

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer