Leeftijd maakt voor computervaardigheid niet uit /1 reactie

Leeftijd maakt voor computervaardigheid niet uit

Meer dan 80 procent van de Nederlanders heeft inmiddels internet thuis. De overheid veronderstelt daarom dat burgers online diensten kunnen gebruiken en dat het internet een algemeen toegankelijk kanaal is. Het idee dat daarmee iemand direct ook ‘mobiel’ is op de digitale snelweg klopt niet.

Ook de veronderstelling dat ouderen meer moeite hebben met internet dan jongeren blijkt niet waar te zijn. Onderzoekers van de Universiteit Twente vonden dat computervaardigheden significant toenemen met het niveau van de hoogst genoten opleiding. De resultaten staan te lezen in het rapport Digitale vaardigheden van Nederlandse Burgers. Dit soort discussies horen dus tot het verleden.

Voornaamste conclusies

De beheersing van alle vier de geteste vaardigheden is voornamelijk afhankelijk van het opleidingsniveau. Ouderen scoren op informatievaardigheden (kan de proefpersoon informatie vinden en op waarde schatten?) en strategische vaardigheden (hoe behaalt de proefpersoon voordeel uit het internet?) niet slechter dan jongeren. De opvatting dat met het uitsterven van de oudere generaties digitale geletterdheid omhoog gaat, klopt dus niet. Ook mannen en vrouwen scoren even hoog op alle onderdelen. Alleen als hun gevraagd wordt hun eigen competenties in te schatten, onderschatten vrouwen zich massaal – mannen niet. Ook ouderen dichten zichzelf minder computerkwaliteiten toe dan ze in werkelijkheid hebben.

Toekomst

De overheid heeft de taak voor iedereen toegankelijk te zijn. In dit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is als het gaat om het internetkanaal. De overheid veronderstelt te gemakkelijk dat burgers haar online informatie en diensten kunnen gebruiken. Burgers komen vooral naar overheidssites om informatie te zoeken of een transactie te voltooien. Op basis van de behaalde resultaten kan gesteld worden dat de operationele en formele vaardigheden van de proefpersonen over het algemeen in orde zijn, maar dit geldt niet voor de informatie en strategische vaardigheden. Hierdoor belanden mensen voor overheidsinformatie geregeld op sites als spreekbeurten.info omdat zij op de officiële paden de weg niet kunnen vinden.

Reageren via Facebook

Over Harm-Jan Langelaar

Harm-Jan Langelaar is verbonden aan de redactie van Liones Publishing Services. Al zijn weblogs verschenen eerder op infeite.nl. Als medewerker van onder andere Scriptiewinkel.nl en verschillende onderzoeksdatabases is hij vooral bezig met wetenschappelijke rapporten.