Lekker, groen en eerlijk: de 7 producten van 2007 /1 reactie

Lekker, groen en eerlijk: de 7 producten van 2007

Het tijdschrift Ode publiceert deze maand De Duurzaam Top 20, een lijst van de 20 eerlijkste en leukste producten uit de hele wereld. Met Sinterklaas en Kerst voor de deur, kiest Sync.nl er zeven. Handig, verantwoord en/of lekker. Groot, klein, rijp en groen. Om te geven of te krijgen. Met dank aan de redactie van Ode.

1. | Bellen op zonlicht

Alleen voor mooi weerWie 400 euro wil uitgeven kan de trotse eigenaar worden van een mobieltje met een fotovoltaïsche behuizing. Deze huid van elektronica en zonnecellen maakt het mogelijk om met één uur direct zonlicht, maximaal veertig minuten te bellen. Het is een vinding van de Chinese producent Hi-Tech Wealth, die met de S116-telefoon voorlopig een unicum in mobieltjesland ontwikkelde.
Verder is het apparaat overigens doodnormaal. De S116 heeft een 1,3 megapixel camera en een MP3-speler. Helaas is het ding alleen verkrijgbaar in China.

2. | Holistische chocolade

Hij heet Sepp Zotter, komt uit Oostenrijk en maakt met Zotter Schokoladen allersmakelijkste chocolade vanuit een holistische levensvisie. Met rozen en basilicum. Met gember. Met bergkaas. Met appelazijn. Met paprika en ananas. Elk seizoen brengt hij een collectie uit van 150 soorten handgeschepte gevulde chocoladerepen.
Sepp kent het chocoladevak. Voordat hij in 1999 voor zichzelf begon, werkte hij in de patisserie-keukens van het Vienna Hilton in Wenen en het vijfsterren The Pierre in New York. Alle grondstoffen zijn van biologische kwaliteit. De cacao en de suiker komen van erkende Fairtrade-leveranciers.
Zotters levert aan winkelketens, liever helpt hij de middenstand in stand houden. Een reep (75 gram) Zotter-chocolade kost € 2,95.

3. | Koninklijke koekjes

Prinselijke biscuitsZe zijn organisch, van hoge kwaliteit en worden u aangesmeerd door niemand minder dan Prins Charles. De huidige prins of Wales en gedoodverfde koning van Engeland heeft zijn naam en imago verbonden aan Duchy Originals, een merk van verantwoorde snoep en drank. Of zoals ze het zelf zeggen: “a virtuous circle of providing natural, high-quality organic and premium products”.
Duchy begon met koekjes, maar levert inmiddels ook taarten, drank, toetjes, ham, ja zelfs tuinmeubilair. De koekjes zijn ondertussen niet te versmaden. Vooral de chocolade biscuits vallen bij Sync.nl in de smaak. Gemaakt van melk, cacao, butterscotch, sinaasappel, gember en kokosnoot. Een heel pak ervan pak kost maar € 3.

4. | Verantwoord kopiëren met solid ink

Kopiëren is afval produceren. Xerox’ nieuwe serie Solid Ink-printers werkt met kleurpotloodachtige inktblokjes in plaats van plastic cartridges en beperkt zo het afval aanzienlijk. Volgens Xerox genereren deze printers slechts 2,5 kilo afval per 100.000 afdrukken. Normaal is dat maar liefst 70 kilo. Bovendien zijn ze lekker compacter, hebben ze minder mechanische (lees: breekbare) onderdelen en kunnen ze printen op elk soort papier, ook gerecycled.
Een Xerox Phaser 8560 Solid Ink-printer kost tussen de € 799 en € 2099.

5. | Olijfolie voor Palestina

Olijfolie van de inheemse Nabali-olijfboomWie wil meehelpen Palestina op de kaart te houden, kan besluiten tot de aanschaf van de vele natuurlijke producten van de Palestijn Nasser Abufarha. De man heeft volgens Ode een missie: de verrukkelijke tomaten, amandelen en olijven uit Palestina als eindproduct aan de wereld beschikbaar stellen. Met zijn organisatie Canaan Fair Trade wil Nasser verandering in deze situatie brengen. Zijn olijfolie is afkomstig van een inheemse Nabali-olijfboom. Niet alleen krijgt iedereen in de productieketen van Canaan fatsoenlijk betaald volgens de normen van Fairtrade, ook gaat er een dollar per fles in een fonds voor educatie en in een fonds voor aanplant van nieuwe bomen voor het geval een olijfboomgaard wordt verwoest.
Een fles olijfolie van 500 cc kost € 8.

6. | Biologische bubbels

Ooit gehoord van Côteaux Nantais? Het Franse chateau in het zuidwesten van Bretagne teelt al 25 jaar biologisch-dynamisch fruit waarvan een prachtige cider wordt gemaakt. Toegegeven: het is geen champagne, maar deze biologische traktatie mag er zijn. Van de verschillende soorten zoete, zure en bittere appels brouwt Coteaux Nantais zoete, demi-sec en droge ciders. Ook heeft Côteaux Nantais een alcoholvrije cider in zijn assortiment. Een fles cider demi-sec kost rond de € 5 en is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.

7. | Koelen met de zon

Op zonlichtWie zijn of haar partner een energiezuinige koelkast cadeau wil doen, moet even langs bij Sun Frost. De koelkasten van deze fabrikant lopen op zonne-energie en hebben maar 15 kilowattuur energie per maand nodig (normaal is dat het zesvoudige). In huizen die op het gewone elektriciteitsnet zijn aangesloten, kunnen Sun Frost-koelkasten het energiegebruik met 80 procent terugbrengen. Ze zijn ontworpen om voedsel langer vers te houden, door middel van een hoge vochtigheidsgraad – waardoor je je slablaadjes of restjes niet in luchtdicht afgesloten bakjes hoeft te bewaren. Sun Frost produceert ook vaccinkoelkasten voor ontwikkelingslanden waar de elektriciteit onbetrouwbaar is, en composterende toiletten en compostbakken.
Een Sun Frost-koelkast kost tussen de € 1100 en € 2150.

Meer ideeën nodig? Bekijk de Duurzaam Top 20 op www.ode.nl.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is media-ondernemer en mede-eigenaar van Sprout en Management Team, uitgaven van de MT MediaGroep BV.
Volg hem ook op Twitter