Lessen van iPod-ontwikkelaar Fadell /reageer

Lessen van iPod-ontwikkelaar Fadell

Nog nooit van Tony Fadell gehoord? Toch is er een grote kans dat hij een grote impact op je leven heeft gehad. Hij is namelijk de man achter Apple’s iPod. Hij ontwikkelde de eerste versie van de supersuccesvolle mp3-speler en zorgde dat er nog eens zeventien daaropvolgende versies van de loopband rolden, zo schrijft FastCompany.

Fadell werkt tegenwoordig niet meer bij Apple, in 2009 heeft hij het bedrijf verlaten. Wat hij nu doet? Hij ontwikkelde een thermostaat die zelflerend is en op die manier kan helpen bij energiebesparing. Na 10 tot 20 keer bedienen weet het apparaat wat je voorkeuren zijn, zo tekent FastCompany op uit de mond van Fadell. Bovendien scant het apparaat activiteit. Bij geen activiteit schakelt de thermostaat vanzelf lager. “We decided not to develop a new smartphone”, verklaart Fadell zijn keuze voor de thermostaat. “I told myself: Let’s go after big, fat, slow and dumb companies”.

Het tijdschrift zet daarnaast vijf lessen op een rijtje die de iPod-vader heeft geleerd bij Apple en nu toepast in zijn nieuwe bedrijf Nest Labs. We zetten ze hieronder kort op een rijtje.

1. Herintroduceer een product

Fadell zag potentie in thermostaten, omdat er jaarlijks 10 miljoen van worden verkocht, terwijl slechts 11% van de gebruikers het ding actief gebruikt om energie te besparen.

2. Bouw het rustig op

Apple leerde Fadell om niet meteen alle wensen in je product te verwerken. Op die manier wennen consumenten langzaam aan het apparaat, en kan je daarna andere functies eromheen bouwen.

3. Ontwerp met één functie in het achterhoofd

“Zorg dat elk detail van het apparaat de belangrijkste manier van gebruik ondersteunt”, aldus Fadell. In het geval van de thermostaat: temperatuur omhoog, of juist omlaag.

4. De ervaring begint al in de doos

Leuk he, zo’n iPod uitpakken? Met die ervaring in het achterhoofd werd ook de doos voor Fadells thermostaat ontwikkeld.

5. Maak er een statussymbool van

De witte koptelefoon maakte de iPod een hip ding. Op dezelfde manier moet de thermostaat van Fadell als een “juweel aan de muur” kunnen hangen. Kinderen moeten zeggen: “Whoa, cool!”

Check ook onderstaand filmpje over de thermostaat:

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.