Let the sunshine in /reageer

Let the sunshine in
  • door: Redactie Sync
    over: energie, duurzaam
    op: 14 november 2014
  • Steeds meer innovatieve solarprojecten verrijken onze mogelijkheden om duurzame energie op te wekken

  • De SolaRoad, de Strawberry Tree en de Solar Kitchen voorbeelden van innovatieve solarprojecten

De innovatieve solarprojecten vliegen ons om de oren. Van een zonne-energieopwekkend fietspad tot kleding met zonnecellen: er worden steeds meer innovatieve manieren bedacht om duurzame energie op te wekken. In een drieluik besteden we aandacht aan de meest opvallende hedendaagse solarprojecten.

SolaRoad

De SolaRoad, een innovatie van TNO, de provincie Noord-Holland, wegenbouwer Ooms Civiel en technisch dienstverlener Imtech, is naast een fietspad tevens een enorm zonnepaneel dat zonlicht omzet in elektriciteit. De SolaRoad is daarmee het eerste wegdek dat elektriciteit opwekt. Deze elektriciteit kan gebruikt worden om het pad ’s avonds te verlichten. De energie die het fietspad oplevert moet ervoor zorgen dat het pad zichzelf uiteindelijk weer terugverdiend. De SolaRoad is te vinden in het Noord-Hollandse Krommenie langs de provinciale weg N203.

De SolaRoad is samengesteld uit betonnen modules van 2,5 meter bij 3,5 meter. Deze modules zijn bedekt met een geharde glazen toplaag van een centimeter dik dat licht doorlaat. Onder deze glazen toplaag bevinden zich de zonnecellen. De uitdaging hierbij is dat de toplaag zoveel mogelijk licht doorlaat, maar tegelijkertijd niet te glad wordt aangezien het fietspad wel veilig moet zijn. Het duurzame fietspad is op dit moment nog een pilotproductie. Hoeveel energie het energie-opwekkende fietspad zal opleveren is dus nog niet bekend. Wel zijn er hiervoor aan de hand van een aantal berekeningen schattingen te geven. Onderzoekers verwachten dat het pad zo’n vijftig tot zeventig kWH per vierkante meter per jaar moet opleveren. Pas na de pilot kan worden gekeken of dit klopt. Aangezien de SolaRoad duurder is dan een normaal fietspad, kan er ook pas na de pilot iets gezegd worden over de mate waarin het fietspad zich terugverdient met de opgewekte energie. Dat hangt mede af van de kosten van het onderhoud. De provincie Noord-Holland legt 1,5 miljoen euro neer voor de pilot. Het fietspad wordt daarnaast privaat gefinancierd door verschillende partijen die ook bij het project betrokken zijn. Zij leggen een vergelijkbaar bedrag op tafel.

Strawberry Tree

Voor iedereen die onderweg wel eens de batterij van z’n iPhone ziet teruglopen, hebben studenten in Belgrado de Strawberry Tree ontwikkeld: een oplaadstation voor batterijen. De ‘oplaadbare boom’ haalt zijn energie uitsluitend uit de zon. Met zestien aansluitingen is de boom in staat om allerlei apparaten als gsm’s, smartphones en mp3-spelers op te laden. Voorbijgangers kunnen hun devices gedurende vijftien minuten opladen waarmee de Strawberry Tree een ideale oplossing is voor gebruikers wiens toestel onverwachts leegraakt. De Strawberry Tree beschikt tevens over een grote batterij waarmee overdag zonne-energie kan worden opgeslagen en de boom ook ’s nachts of bij bewolkt weer gebruikt kan worden. Naast Belgrado, waar de Strawberry Tree reeds is geïmplementeerd, willen de studenten de boom ook in meerdere steden aan de man krijgen. De studenten hebben er principieel voor gekozen om de dienst gratis beschikbaar te maken waarmee ze willen benadrukken dat zonne-energie gratis is. Tevens hopen ze hiermee jongeren aan te zetten om na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid, hun eigen energieverbruik en de bron van hun energiekeuze.

Lapin Kulta Solar Kitchen

Het Finse bierbedrijf Lapin Kulta ontwikkelde een restaurant dat haar klanten uitsluitend gerechten serveert die gekookt zijn met zonne-energie. Het restaurant is daarmee volledig duurzaam. Het concept is inmiddels opgedoken in heel Europa. Aangezien het restaurant afhankelijk is van de zon is het restaurant alleen geopend op zonnige dagen. Ook het menu is afhankelijk van hoe zonnig het is. Het restaurant, in het Kalasatama-stadsdeel van Helsinki, is al bezocht door meer dan duizend klanten. De reacties van deze bezoekers waren uiterst positief. “De bezoekers konden zich echt vinden in het concept van ‘tijdelijkheid’ en ‘leven in het moment’ aangezien we volledig afhankelijk waren van de weersomstandigheden”, aldus Heta Laurila van Marrot Oy, het bedrijf achter het restaurant. Volgens Laurila daagt het het restaurant iedereen uit om na te denken over een nieuwe aanpak van het dinerconcept.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.