Licht als inspiratiebron /2 reacties

Licht als inspiratiebron

De basiswetten van de natuurkunde lagen ten grondslag aan de toepassing van zonneschoorstenen op het dak van ROC van Twente in Hengelo Overijssel. Acht glazen schoorstenen geven niet alleen een fraai beeld, ze zijn ook nog eens functioneel. Ze zorgen voor een natuurlijke ventilatie van het schoolgebouw.

Stoer, stevig en trots staan de schoorstenen boven op het imposante complex. De vergelijking met een stoomboot is treffend. ’s Avonds vormt het schoolgebouw, indien in gebruik, een enorme lichtbak met een bijzondere sfeer en uitstraling. De oude fabriekshal van Stork, die dienst deed als gieterij, werd omgetoverd in een ‘community college’, een verzamelplaats voor duizenden studenten. De nieuwe ROC van Twente in Hengelo brengt verleden en toekomst samen. Het cultureel erfgoed is behouden gebleven en krijgt in combinatie met moderne toepassingen en verschillende innovatietechnieken een extra dimensie.

Licht kan een project maken of breken

De acht zonneschoorstenen hebben een staalconstructie bestaande uit buisprofielen met daarbinnen een vliesgevelconstructie in een ronde vorm met een diameter van 1.80 m. Aan de bovenkant bevinden zich ventilatieroosters. Het geheel leunt op stalen liggers, onderdeel van de stalen dakconstructie van het gebouw. Voor architect Harry Abels was het zaak de technische mogelijkheden van de zonneschoorstenen in te passen in een aantrekkelijk ontwerp, een elegante constructie. ‘Het was de uitdaging om techniek en vormgeving te combineren. Ik moest er iets moois van maken, maar de esthetische aspecten mochten het functioneren niet belemmeren. Het was met alle betrokken partijen een hele puzzel, maar uiteindelijk is het goed gelukt. Dat vraagt wel om kennis en vakmanschap.’ Zo moest er bijvoorbeeld een oplossing worden gevonden om windvang en regeninslag te voorkomen. Dat is gebeurd met speciale roosters. Licht was een belangrijke inspiratiebron voor de architect. Volgens Abels is goed en voldoende licht bepalend voor de sfeer in een ruimte. ‘Dat mag je niet onderschatten. Licht kan een project maken of breken. Vandaar dat er veel aandacht aan is besteed.’ De schoorstenen laten veel licht door, maar de onderliggende lichtbakken zorgden al voor een maximale daglichttoetreding.