Licht als inspiratiebron /2 reacties

Jaap Wiedenhof, destijds werkzaam voor ingenieursbureau Deerns, maakte de eerste schetsen. Xavier Crolla, eveneens van Deerns, werkte het verder uit. Na een jarenlange voorbereiding kon het idee van de zonneschoorstenen naar Engels voorbeeld daadwerkelijk worden gerealiseerd. ‘Het projectteam heeft prima samengewerkt. Daarbij alle lof voor Henk Leever, manager nieuwbouw van opdrachtgever ROC van Twente, die de innovatieve oplossingen ondersteunde.’

Duurzaam bouwen en een laag energieverbruik waren voorname speerpunten bij de nieuwbouw van het scholencomplex. Het duurzame karakter zie je op verschillende punten terug. Door de zonneschoorstenen wordt er op natuurlijke wijze geventileerd. Verder is de school gebouwd op de fundamenten van de oude industriële hallen van Stork. Met behoud van een groot deel van het industrieel erfgoed dat op een bijzondere manier is hergebruikt. Ook is het hele gebouw voorzien van betonkernactivering, waardoor er geen verlaagde plafonds en radiatoren nodig zijn. In de winter wordt via een watercirculatiesysteem in de vloer warmte afgegeven aan de ruimte, terwijl het systeem in de zomer juist koelt.

Natuurlijk klimaat

In de nok van het gebouw bevinden zich de acht 6 meter hoge zonneschoorstenen. Ze staan twee aan twee geplaatst op vier glazen daklichten. Op elk van deze glasdaken staan twee glazen constructies, die de klimaatregeling in het gebouw verzorgen. Schoorstenen en daklichten zijn zowel qua engineering, uitvoering en montage gerealiseerd door Alkondor uit Hengelo. Met de schoorstenen wordt op natuurlijke wijze de temperatuur en ventilatie in het gebouw geregeld. De schoorstenen zijn van glas. Als de zon er op schijnt, wordt de lucht binnenin verwarmd. De warmer wordende lucht komt in beweging en stijgt op. Er ontstaat onderdruk onderin de buis waardoor een natuurlijk trek wordt gerealiseerd. Lucht van buiten wordt aangezogen.

De aangezogen lucht is in de zomer koeler en in de winter warmer dan de temperatuur van de buitenlucht. Het bijzondere is dat dit systeem geen energie gebruikt en een heel natuurlijk klimaat creëert. ‘Het alternatief zou mechanische ventilatie zijn’, legt Harry Abels uit. ‘Dat zou echter gepaard gaan met een veel hoger energieverbruik en een bromgeluid van de motor van de ventilator.’ Volgens de architect zijn er wel hulpmiddelen nodig als de zon niet voldoende schijnt. ‘De schoorstenen zijn voorzien van een kleine ventilator en een verwarmingsring die koudeval voorkomt. Daardoor blijft het autonoom werken. Dat is een groot voordeel.’ De gebruiker heeft nu ruim een jaar ervaring met het systeem en is uitermate tevreden over de oplossing. Het is de investering meer dan waard. De terugverdientijd bedraagt ongeveer zeven jaar. ‘Terug naar de basis was het uitgangspunt met dit systeem. Je kunt het nog verder verfijnen. Gezien het succes van dit project zal het zeker navolging krijgen’, verwacht Abels.

Reageren via Facebook

Over Richard Stegers

Richard Stegers is freelance journalist. Hij is sterk geinteresseerd in onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid en innovatie en heeft als specialisaties: bouw, horeca en landbouw. Richard schrijft onder andere voor Reed Business, Agrio Uitgeverij, Control Media, Treffer Media. Het gaat o.a. om de bladen Stedenbouw, Gevelbouw, Applaus, Mijn Magazine, Carriere+, PigBusiness, Vee & Gewas.