Lichtsnelheid teruggebracht naar nul /4 reacties

Lichtsnelheid teruggebracht naar nul

De hoogst denkbare snelheid is die van licht in vacuüm. In materie gaat licht langzamer, maar helemaal tot stilstand komt het nooit - althans, niet vanzelf. Nadat eerdere experimenten de snelheid al ver terugbrachten en het zelfs heel kort lukte licht helemaal tot stilstand te brengen, meldden Australische onderzoekers deze week dat ze licht meer dan een seconde gevangen kunnen houden tot ze het weer loslaten.

Ze gebruiken daarvoor een zogeheten materiaal met elektromagnetisch gestuurde transparantie. Dit materiaal, een kristal, is met een laser op de juiste golflengte transparant te maken. Ook beïnvloedt de laser de snelheid waarmee het licht van een twee laser door het materiaal heen gaat. Als je de eerste laser langzaam uitzet, zakt de snelheid van het licht uit de twee laser naar nul. Zet hem weer aan en het licht gaat voort.

Bijzonder is dat geen enkel foton verloren gaat, terwijl het in het kristal gevangen zit. Dat maakt het mogelijk informatie in fotonen op te slaan. Nu is het alleen mogelijk informatie in licht te transporteren. Voor opslag zijn elektronen nodig. Dit is een van de belangrijkste hindernissen bij de totstandkoming van efficiënte fotonische (kwantum)computers, omdat de langzame elektronen de voortgang van de berekening ophouden. Het zal overigens nog wel even duren voor de Australische vondst praktisch toepasbaar is, want het experiment speelt zich af bij 270 graden onder nul.

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.