Liegende wetenschapper heeft toch primeur /2 reacties

Liegende wetenschapper heeft toch primeur

De wetenschapper die loog over zijn research heeft waarschijnlijk toch een wereldprimeur. Zonder dat hij het wist. De Zuid-Koreaan Woo Suk Hwang werd wereldberoemd toen hij als eerste claimde stamcellen te hebben geoogst van een gekloond embryo. Hij werd echter ontmaskerd als een leugenaar toen bleek dat de cellen niet afkomstig waren van gekloonde embryo’s.

Uitvergroting van een stamcelAnalyse van het blad Cell Stem Cell toont nu aan dat hij waarschijnlijk stamcellen heeft geproduceerd van een onbevruchte vrouwelijke eicel die zich ontwikkeld heeft tot een embryo. Daarmee is Hwang de eerste ter wereld die dit gelukt is en dit zou voor het gebruik van stamcellen nog veel beter zijn dan het werk dat hij claimde.

Leugenaar

Het hele Hwang-verhaal ontspon zich in 2005 en is één van de meest bekende wetenschapsschandalen van deze tijd. Zijn werk aan de Seoul Nationale Universiteit verschafte hem de status van nationale held en er werden zelfs postzegels uitgegeven met zijn gezicht erop.

Hwang stelde dat hij menselijke embryo’s had gekloond door de celkern van de te klonen cel in te brengen in een ‘uitgehold’ menselijk eitje. Om vervolgens uit de embryo’s die uit dit eitje kwamen stamcellen te halen.

In 2005 bleek dat Hwang eitjes had gebruikt van vrouwelijke onderzoekers uit zijn eigen lab, op zichzelf al schandalig onethisch, en dat de stamcellen helemaal niet kwamen van gekloonde embryo’s. Zijn onderzoek werd als waardeloos bestempeld en hij werd ontslagen. Hij werd aangeklaagd voor fraude en verduistering van onderzoeksgelden.

Stamcellen?

Stamcellen leggen de toekomst openWetenschappers kijken reikhalzend uit naar stamcellen omdat ze de ‘basiscellen’ van het lichaam zijn en dus kunnen uitgroeien tot elke soort lichaamscel die er is. Ze zouden cellen kunnen vervangen die kapot zijn gegaan door ziekte of ouderdom.

Recent kreeg het verhaal van Hwang onverwacht een staartje toen het Harvard Stamcel Instituut (HSCI) zijn onderzoeksdata nog eens goed tegen het licht hield en ontdekte dat de gebruikte cellen van een heel typisch soort embryo afkwamen.

Maagdelijke geboorte

Onderzoekers ontdekten dat de karakteristieke genetische vingerafdruk van deze stamcellen laat zien dat het de eerste stamcellen ter wereld zijn die afkomen van embryo’s die ontstaan zijn door de zogenoemde ‘virgin-birth’-methode oftewel parthenogenesis.

De lacerta-hagedis heeft geen mannetje nodigParthenogenesis gebeurt wanneer eitjes zich ontwikkelen tot embryo’s zonder ooit bevrucht te zijn met mannelijk zaad. Het is een vorm van ongeslachtelijke voortplanting. In de dierenwereld komt deze vorm wel voor bij bijvoorbeeld wandelende takken, bladluizen, mosmijten en sommige hagedissen.

In de mensenwereld kennen we het niet, maar misschien dus wel in laboratoriumschaaltjes: voordat Hwang aan de slag ging was het nog niemand gelukt om een menselijk embryo middels parthenogenesis te produceren dat lang genoeg leefde om goede stamcellen te oogsten.

Embryo’s ‘oogsten’?

Wanneer is een embryo menselijk leven en wanneer is het gewoon een klompje cellen? Leven moet je respecteren; het andere mag je kapotsnijden, ‘uithollen’, ‘oogsten’ en weggooien.

De ethische discussie hierover raakt ook aan geboortebeperking, afbreking van zwangerschappen en het rechtpraten van moord op abortusartsen. Maar het menselijk lichaam kan zelf ook zwanger-schappen afbreken, nog vaker dan men denkt en vooral in een vroeg stadium.

Stamcellen kunnen mensen redden omdat ze tot cellen kunnen uitgroeien met elke denkbare functie. Theoretisch gezien dan. Maar moeten we alles doen wat we wetenschappelijk zouden kunnen? Het is een moeilijke discussie. Mijn mening is dat iedereen naar zijn eigen geweten moet handelen en een ander op basis van een eigen overtuiging niet de wet mag voorschrijven.

Dr. George Daley die de analyse bij HSCI leidde zegt: “Helaas wisten ze niet wat ze hadden toen ze hun werk publiceerden. Ze isoleerden deze parthenogenische stamcellen en interpreteerden ze als echte klonen. In feite hadden ze ’s werelds eerste patiënt-specifieke embryo-stamcellen geproduceerd en dat is enorm waardevol. Wetenschappers die zich bezighouden met modellen van complexe ziektebeelden zouden het fantastisch vinden om een petrischaaltje te hebben met de eigen cellen van de patiënt in hun embryo-vorm.”

Professor Azim Surani van de Universiteit van Cambridge probeert al jaren stamcellen van muizen te kweken via parthenogenesis. Hij zegt dat Hwang waarschijnlijk onbedoeld de menselijke eitjes gestimuleerd heeft om zich te delen terwijl hij probeerde gekloonde embryo’s te maken.

Wat hij uiteindelijk bereikte kon nog wel eens meer waardevol zijn dan het klonen van menselijke embryo’s dat hij claimde.”Ik heb altijd het idee voorgestaan dat we zouden moeten proberen om embryo’s te maken van menselijke eitjes voor stamcel-oogst, het is veel minder een ethisch probleem dan oogsten bij gekloonde embryo’s. En de efficiëntie van deze eigen cellijnen is waarschijnlijk veel hoger dan die van gekloonde embryo’s.”

Maar het is wetenschap, het is niet zeker.

Reageren via Facebook

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!