Liever geen oude kop? Verlaag je bloedsuiker /2 reacties

Liever geen oude kop? Verlaag je bloedsuiker

Bij mensen die lange tijd een hoge bloedsuikerspiegel hebben, gaat het gezicht er sneller ouder uitzien. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in samenwerking met Unilever.

De onderzoekers zagen dat mensen tussen vijftig en zeventig jaar oud met veel glucose in hun bloed er consequent ouder uitzagen dan mensen met een lagere bloedsuikerspiegel. Voor elke 180 milligram glucose per liter bloed méér ging hun door anderen geschatte leeftijd met vijf maanden omhoog.

Diabetici – bij wie de bloedsuikerspiegel langdurig verhoogd is geweest – zagen er dan ook ouder uit dan mensen zonder diabetes. De onderzoekers hielden rekening met andere factoren die voor een ouder uiterlijk kunnen zorgen, zoals roken, te veel zonnen en een te lage BMI-waarde (de BMI, Body Mass Index, geeft aan wat de verhouding tussen iemands lengte en gewicht is).

Extra motivatie

Diana van Heemst (LUMC): ‘Deze resultaten benadrukken hoe belangrijk een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel is voor welzijn en gezondheid in deze leeftijdscategorie. Dat het uiterlijk er ook door beïnvloed wordt, vormt misschien een extra motivatie om gezonder te leven.’

David Gunn (R&D Unilever, Colworth, UK): ‘Dit is de eerste keer dat er een verband is aangetoond tussen hoge bloedsuikerspiegels en gezichtsveroudering. Het was al bekend dat een hoge bloedsuikerspiegel slecht is voor de gezondheid, maar nu weten we dat het óók niet helpt als je er jeugdig uit wilt blijven zien. Hoewel er wel ideeën zijn over hoe glucose de gezichtsveroudering zou kunnen beïnvloeden, moeten we meer onderzoek uitvoeren om het werkelijke verband te achterhalen.’

Op de foto

Het onderzoek, waarover gepubliceerd is in het tijdschrift AGE, werd uitgevoerd binnen het Netherlands Consortium for Healthy Ageing. Dit consortium streeft er naar om ouderen langer gezond te houden. Voor het onderzoek werden de bloedsuikerspiegels van 600 Nederlandse mannen en vrouwen gemeten, waarna zij op de foto werden gezet. Hun werkelijke leeftijd werd vergeleken met hun geschatte leeftijd op basis van de portretfoto’s, die daartoe beoordeeld werden door zestig onafhankelijke beoordelaars.

Lees ook:

Eten als een oermens voorkomt diabetes
Puntensysteem verklapt welke beauty’s zijn gephotoshopt
Diabetes in vroeg stadium zichtbaar in de ogen

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.