Lifehacking: hét middel tegen informatiestress /5 reacties

Lifehacking: hét middel tegen informatiestress

Slim omgaan met informatiestromen leidt tot meer vrije tijd en een leeg hoofd. Veel kenniswerkers lijden aan informatiestress. Van alle kanten stromen de e-mails, nieuwsbrieven, rapporten, leuke filmpjes, belangrijke weblogberichten en interessante links toe. Het opnemen en verwerken van al deze potentieel interessante informatie is vrijwel onmogelijk. En dat frustrerende besef kan weer tot stress leiden.

Lifehacking

Om infostress te bestrijden hebben Martijn Aslander en Frank Meeuwsen het weblog Lifehacking.nl opgericht. Op dit weblog, dat ongeveer 40.000 bezoekers per maand trekt, worden allerlei tips en methodes besproken om op een betere manier met informatie om te gaan.

‘Lifehacking’ is een uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten overgewaaide methode die voorstaat optimaal gebruik te maken van de informatiesamenleving. De term lifehack werd voor het eerst gebruikt door de Britse technologiejournalist Danny O’Brien in 2004.

O’Brien gebruikte de term om methoden aan te duiden waarmee zeer goede programmeurs hun werk sneller en efficiënter doen. Deze programmeurs bleken allerlei kleine slimme programmaatjes te hebben om grote hoeveelheden gegevens beter te kunnen te verwerken.

Meer mogelijkheden

“We benutten slechts een fractie van de mogelijkheden die de netwerksamenleving biedt”, zegt Martijn Aslander (35), die als docent Lifehacking aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) verbonden was. Hij organiseerde in juni 2007 het Lifehacking Congres in Nederland.

“Lifehacking is een serie tips en strategieën om informatiestress te verminderen”, legt Aslander uit. “Belangrijk is op welke manier je informatie opspoort, organiseert, filtert en het overzicht houdt.”

Het woord hacken uit lifehacken heeft in dit verband overigens niets met computercriminaliteit te maken.” In de oorspronkelijke betekenis betekent hacken iets moduleren zodat het doet wat jij wilt”, zegt Aslander. “Op het weblog willen we uitleggen hoe simpel bepaalde technieken zijn en hoeveel efficiënter je kunt werken als je deze technieken ook toepast.”