Likje verf maakt bankpas onkraakbaar
/reageer
-
door: Redactie Sync over: informatica, nanotech op: 16 december 2014 Wetenschappers ontwikkelen een niet te kraken beveiligingssysteem
Het systeem is gebaseerd op kwantumfysica
Technologie is continu in gevecht met kwaadwillenden als het aankomt op de beveiliging van bankpassen, creditcards en digitale autosloten. Bij elk nieuw authentificatiesysteem is de veiligheid ervan in het geding.Zo zijn de magneetstrips op de bankpassen inmiddels vervangen door een chip met een beveiligde code. Hackers zijn echter nog steeds in staat om de chip te kopiëren en de bijbehorende code te achterhalen. Als het aan de onderzoekers van de Universiteit Twente ligt, komt hier een eind aan. Zij ontwikkelden een beveiligingssysteem waardoor pasjes in de toekomst onmogelijk te kraken zijn. En dat allemaal dankzij een likje verf.
Het onderzoek naar dit onkraakbare beveiligingssysteem is gepubliceerd in het nieuwe wetenschappelijke vakblad Optica van The Optical Society. Het nieuwe systeem, dat gedoopt is tot de Quantum-Secure Authentication, is gebaseerd op zogeheten kwantumfysica. De nieuwe methode maakt gebruik van het kwantumfysische gegeven dat lichtdeeltjes, zogeheten fotonen, zich tegelijkertijd op meerdere plekken kunnen bevinden. Wetenschappers hebben een manier gevonden om met behulp van dit fenomeen een methode te ontwikkelen die het onmogelijk maakt om pasjes te kraken of hun eigenschappen na te bootsen. Zelfs als kwaadwillenden over alle informatie van de pasjes beschikken.
De werking
De nieuwe beveiligingsmethode voorziet pasjes van een flinterdun laagje droge witte verf dat miljoenen nanodeeltjes bevat. Door deze nanodeeltjes zal een lichtdeeltje dat de verf ingaat als in een flipperkast tussen de nanodeeltjes doorstuiteren tot het ontsnapt. Bij een transactie kan er een ingewikkeld en uniek patroon aan lichtstipjes (de vraag) de verf worden ingestuurd. Vervolgens is aan het oppervlak een patroon van ontsnappende lichtdeeltjes (het antwoord) te detecteren. Alleen als dit patroon klopt, wordt de betaalpas goedgekeurd tijdens de transactie.
Kwantumfysica
Als een bank ‘normaal licht’ zou gebruiken tijdens de authentificatie, zou het de veiligheid niet kunnen garanderen. Dit licht bevat namelijk veel meer fotonen waardoor criminelen het ingaande stipjespatroon kunnen opmeten en met een projector het correcte stipjespatroon kunnen terugsturen. De bank zou het verschil niet kunnen zien tussen het echte pasje en het signaal van de crimineel. Echter, de nieuwe methode van de onderzoekers baseert zich op het kwantumfysische gegeven dat fotonen zich tegelijkertijd op meerdere plekken kunnen bevinden. Hierdoor is het mogelijk om een patroon de verf in te sturen dat veel minder fotonen heeft dan ‘normaal licht’. Door deze kleine hoeveelheid fotonen kan een crimineel niet het hele patroon opmeten en dus ook niet weten welke vraag de bank hem stelt. Hij heeft dus ook geen idee welk antwoord hij terug moet sturen, terwijl de bank het antwoord al kan achterhalen door middel van één enkele foton.
Toepassing
Prof. dr. Pepijn Pinkse, die het onderzoek leidde, stelt dat deze beveiligingsmethode geschikt is voor onder andere (overheids)gebouwen, bankpassen, creditcards, identiteitsbewijzen en auto’s. “Het mooie van onze methode is dat er geen geheimen nodig zijn. Die kunnen dus ook niet ontfutseld worden” aldus Pinkse in Optica. De gebruikte technologie is eenvoudig inzetbaar is op tal van terreinen. Zo is het laagje verf goedkoop, gemakkelijk aan te brengen en bestaat de uitleesapparatuur slechts uit een een simpele laser zoals men ook aantreft in CD-spelers en een een beeldvormende chip die in iedere moderne beamer zit.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook