Linkbuilding wordt steeds leuker /1 reactie

Linkbuilding wordt steeds leuker

Experts zijn het er redelijk over eens: zoekmachineoptimalisatie bestaat voor vijftig procent uit het aanpassen van de titels op je site, het opzetten van een goede sitestructuur en het bedenken op welke keywords je wilt ranken.

Al deze zaken hebben één ding gemeen: ze spelen zich af op je eigen site. De andere vijftig procent van je ranking in zoekmachines is echter afhankelijk van de kwaliteit van de links naar jouw site toe, de zogenaamde backlinks. Dit artikel gaat over het verzamelen van deze links, linkbuilding genaamd.

Waarde voor bezoeker

Linkbuilding wordt steeds leuker. Google wenst namelijk steeds meer links te zien die gerelateerd zijn, niet gekocht en ook werkelijk waarde voor de bezoeker hebben. Dit stelt Google zelf over paid links:

“However, some SEOs and webmasters engage in the practice of buying and selling links that pass PageRank, disregarding the quality of the links, the sources, and the long-term impact it will have on their sites. Buying or selling links that pass PageRank is in violation of Google’s webmaster guidelines and can negatively impact a site’s ranking in search results.”

Google gebruikt meerdere manieren om betaalde links te herkennen. Waarschijnlijk is dit voor een groot deel nog handwerk. Zo is er een formulier waar je betaalde links kan melden. Daarnaast werkt voor Google in Ierland een aantal Nederlanders die handmatig zoeken naar paid links. Links die onder een kopje ‘gesponsorde links’ staan, zijn natuurlijk erg makkelijk te herkennen.

Toch kun je nog prima onder zo’n kopje vermeld worden. Je dient dan echter óf een rel=”nofollow”-attribuut op je link toe te voegen, óf de link op zo’n manier te laten lopen dat de zoekmachine de link niet kan volgen (bijvoorbeeld een Javascript-link).

Linkbuilding zonder paid links

Het is enerzijds een uitdaging spam-technieken te proberen die Google niet door heeft. Anderzijds kun je je richten op het verkrijgen van kwaliteitslinks zonder dat je ze koopt. In dit artikel ga ik uit van de tweede situatie. Je zoekt dus links die gerelateerd zijn, enige linkwaarde doorgeven en niet onder een kopje ‘gesponsorde vermeldingen’ staan. In dit artikel komen de volgende onderwerpen naar voren:

• Analyse beginsituatie;
• Check huidige relaties;
• Definitie van doelgroepen van product of dienst;
• Tools en andere tips.