Londen geeft Oystercard wellicht op /1 reactie

Londen geeft Oystercard wellicht op

Sinds 2003 heeft Londen al een elektronisch betaalsysteem voor bus, metro en lokale spoorverbindingen: de Oystercard. Deze kaart is gebaseerd op dezelfde technologie als de OV-chipkaart in Nederland. Waar de OV-chipkaart in Nederland nog landelijk moet worden ingevoerd, lijkt de Britse kaart al weer aan het einde van zijn lifecycle te zijn. In 2010 moet er een opvolger komen. Transport for London (TfL) is niet van plan het hele contract dan aan één partij te gunnen. Het systeem zal in deelcontracten worden aanbesteed.

TranSys consortium

De Oystercard is een product van TranSys, een speciaal voor deze kaart gevormd consortium van EDS, Cubic Corporation, Fujitsu en WS Atkins. Oyster card readerHoewel het contract met TransSys in 1998 voor een periode van zeventien jaar is gesloten, heeft TfL op basis van een clausule in het contract besloten het contract in 2010 te beëindigen. De formele reden voor het beëindigen van het contract waren de kosten. Eerder heeft TfL al een deel van de IT-infrastructuur gemigreerd naar open systemen om de kosten te verlagen en grotere keuze te hebben in leveranciers.

Privacyvraagstukken

Maar de Oystercard heeft ook veel kritiek gehad. Net als bij de OV-chipkaart kan TfL met de Oystercard ov-gebruikers volgen. Voor abonnementen van een maand of langer is registratie verplicht. Elke Oystercard heeft een uniek ID. Al die reisgegevens worden tot soms acht weken lang bewaard. Justitie in Engeland heeft al meerdere malen van deze gegevens gebruik gemaakt.

Technische problemen

Gedurende het gebruik van de Oystercard zijn er ook technische problemen geweest. Onderbrekingen in het systeem maakten het noodzakelijk de poortjes gewoon open te zetten, waardoor betalingen niet geïnd konden worden. TfL probeert nu gederfde inkomsten te verhalen op TranSys. Andere storingen hebben er toe geleid dat mensen ten onrechte beboet zijn. Deze boetes zijn wel terugbetaald.