Looptechniek atleten in beeld /1 reactie

Looptechniek atleten in beeld
  • door: Enith Vlooswijk
    over: biotech, productiviteit, medisch
    op: 19 maart 2008
  • Een paar miliseconden maken in de topsport het verschil tussen winnen en verliezen

  • TNO ontwikkelde daarom een meetinstrument dat de looptechniek helpt te verbeteren en de kans op blessures verkleint

Een paar miliseconden maken in de topsport het verschil tussen winnen en verliezen. Om de prestatiedrang van renners in goede banen te leiden, ontwikkelde TNO de Runalyser: een meetinstrument dat de looptechniek helpt te verbeteren en de kans op blessures verkleint.

Rentechniek

Snelheid en techniek zijn bij (top-)lopers onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Een van de onderscheidende factoren is de contacttijd”, vertelt drs. John Willems, bewegingswetenschapper bij TNO. “Dat is de tijd dat de voet de grond aanraakt tijdens één stap. Bij een topsprinter duurt dat tijdens de honderdmeter sprint ongeveer tachtig miliseconden. Duurt het twintig miliseconden langer, dan zit je niet in die top.” Wie wil excelleren in snelheid, moet zijn contacttijd dus goed in de gaten houden. Maar hoe meet je zoiets?

Druksensoren

De Runalyser van TNO doet dat met behulp van een inlegzooltje. Druksensoren op acht plaatsen in het zooltje meten tot duizend keer per seconde de druk van de voet op de zool. Een microprocessor in de enkelband verwerkt de data onmiddelijk tot contacttijden, waarna de informatie draadloos wordt doorgezonden naar een ontvanger in de heupband van de atleet. Een verwerkingsunit brengt daar in kaart hoe de druk zich op elk moment verspreidt over de voet.
“Vanaf de heup wordt alle informatie via een GPS-verbinding verzonden naar bijvoorbeeld het internet”, zegt ir. Sytze Kalisvaart, industrieel ontwerper bij TNO, “zodat de coach realtime de looptechniek van de atleet kan volgen. Of televisiekijkers die de wedstrijd volgen.”

Niet alleen de contacttijd, maar ook de cadans en de richting waarin de druk zich tijdens een stap over de voet verspreidt, is van het scherm af te lezen. Dit helpt de looptechniek te optimaliseren, maar kan bovendien blessures voorkomen.

“Als de drukverdeling bij beide voeten niet symmetrisch is, kan dat een aanwijzing zijn dat er iets mis is”, legt Willems uit. “Ook bij revalidatie van een blessure is dat van belang. Vaak zie je dat mensen onbewust scheef gaan lopen om pijn te vermijden. De Runalyser is dus ook voor orthopeden zeer bruikbaar.”

Pil

De Runalyser meet bovendien de hartslag en de temperatuur in het lichaam. Is die temperatuur te hoog, dan zal kostbare energie worden besteed aan afkoeling van het lichaam.
Het meten van de temperatuur gebeurt door middel van een pil die de atleet vooraf moet inslikken en die een warmtesensor bevat. De pil, die het lichaam met de ontlasting weer verlaat, stuurt de gegevens door naar de heupband. Die zendt ze naar een server, waar ze worden verwerkt tot een overzichtelijke grafiek.
“Een coach kan zijn atleet zo tijdig aangeven om iets te drinken of kleding uit te trekken”, vertelt Willems. “Zo helpt de Runalyser niet alleen de looptechniek te optimaliseren, maar ook om iemands energie zo effectief en efficiënt mogelijk te gebruiken.”

Reageren via Facebook

Over Enith Vlooswijk

Enith Vlooswijk is freelance wetenschapsjournaliste. Haar bedrijf heet AllesZins Journalistiek & Tekst. Ze maakt bovendien muzikale theatervoorstellingen met Kindertheater Vanillewijs.