Vlamingen ontwikkelen levende etiket /1 reactie

Vlamingen ontwikkelen levende etiket

De dvd-hoes van de film ‘I am legend’ die het prototype van het onlangs gelanceerde bedrijfje Lumoza vormt, lijkt donker. Als je hem vast pakt, verschijnt er echter in vier stappen een animatie op: drie woorden en een beeld van hoofdrolspeler Will Smith.

‘We kunnen op die moment animaties van maximaal 32 stappen maken’, vertelt ing. Wouter Moons, ceo van Lumoza, een spin-off van het Leuvense chipslab Imec en de Universiteit van Hasselt. ‘Voor toepassing in bijvoorbeeld dvd-hoesjes kun je daar al heel wat mee.’

De hoes is een stukje geprinte elektronica. De beelden zijn op een folie gedrukt met een elektroluminiscent materiaal, dat oplicht als er spanning op gezet wordt. Ieder aaneengesloten gebied, of het nu letters zijn of een complexere afbeelding kan afzonderlijk aan en uit gezet worden. Moons: ‘Het is dus nog geen volwaardige displaytechnologie, met afzonderlijke pixels, maar daar werken we wel aan.’

In het geval van ‘I am legend’ zijn er vier gebieden, die achter elkaar aangezet worden. De volgorde daarvan ligt vast in een geheugen, eveneens van polymeer. Een ingebouwde sensor merkt het wanneer de dvd-hoes wordt beetgepakt. Op dat moment gaat de animatie van start. Momenteel gebruikt Lumoza nog een gewone knoopcel batterij als voeding, maar in de toekomst zullen allicht batterijen of zonnecellen op de folie meegeprint worden. De energie-efficiëntie is hoog: 95 procent van de voeding wordt omgezet in licht. Dat voorkomt ook dat het hoesje te warm wordt.

Billboard

De toepassing komt voort uit onderzoek naar transparante lichtgevende folies in het kader van het Europese project Interreg Oled+. Volgens Moons is het bijzondere aan Lumoza’s materiaal dat het een combinatie is van organische en anorganische componenten. Voor het drukwerk wordt samengewerkt met Artist Screen, dat eerder voor Philips werkte aan printbare beeldschermen.

Lumoza richt zich in eerste instantie op verpakkingsmaterialen. De druktechnologie is in principe echter voor alle oppervlakten geschikt. Billboards zullen snel volgen. Minder voor de hand liggend is kleding, maar de folies zijn flexibel genoeg om bijvoorbeeld in hesjes voor wegwerkers te gebruiken.

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.