Maakt de Fokker F100NX een kans?
/3 reacties
-
door: Merien ten Houten over: financiering, mobiliteit, concurrentie, businesstrends, materiaal op: 9 maart 2010 De markt voor regionale jets is groot en groeiende
Maar inmiddels zijn er ook veel spelers op die markt
Op 15 maart 1996 ging Fokker Aircraft failliet. Bijna 5000 hooggekwalificeerde medewerkers raakten hun baan kwijt. Dit was het einde van de zelfscheppende vliegtuigindustrie in Nederland. Vorige week werd bekend dat het Ministerie van Economische Zaken 20 miljoen mee investeert in de ontwikkeling van de Fokker F100NX. Als het lukt worden er straks weer verkeersvliegtuigen op Nederlandse bodem gebouwd.
Tien jaar voor het faillissement zag alles er nog hoopvol uit voor Fokker en werden er meer vliegtuigen verkocht dan er geproduceerd konden worden. Fokker was in de jaren tachtig herboren met de introductie van twee vliegtuigen tegelijkertijd: de Fokker 50 en de Fokker 100. Een grote prestatie voor een toch kleine speler in de luchtvaartindustrie.
Fokker 100 & 70
De Fokker 100 is - met ruim 100 zitplaatsen maximaal - geen groot vliegtuig vergeleken met verkooptoppers als de Boeing 737. Maar het segment waar de Fokker 100 in opereerde was in opkomst. Het is een vliegtuig voor korte afstanden en wordt derhalve ingezet bij regionaal vliegverkeer.
De Fokker 100 is in wezen een verlengde en ingrijpend gemoderniseerde variant van de oudere F28 Fellowship. Fokker heeft bij de F100 onder meer de vleugel aangepast en de spanwijdte vergroot, een glass cockpit geïnstalleerd en gekozen voor nieuwe motoren. De motoren zijn van het type Rolls-Royce Tay, die is ontwikkeld uit de Spey, waarmee de F28 is uitgerust. De Fokker 100 fungeerde als uitgangspunt voor de kortere Fokker 70. Fokker heeft overwogen een langere versie te ontwikkelen voor 120 tot 130 passagiers, maar daar is het door het faillissement van de fabriek niet meer van gekomen.