Maakt de overheid de volgende Buienradar? /reageer

Maakt de overheid de volgende Buienradar?

Uit onderzoek van consultancybureau Capgemini blijkt dat Europese lidstaten de berg aan overheidsgegevens niet goed benutten. Zo zouden Europeanen per jaar samen 629 miljoen uur minder in de file staan, als ze slimmer met de verkeersinformatie omgaan. Dit betekent een daling van tien procent ten opzichte van de huidige situatie.

Gebruik van open data

De Europese overheden hebben goud in handen met de open data die zij bezitten. Ze hebben onder andere gegevens over verkeer, maar ook informatie over criminaliteit, arbeidsongevallen, bedrijvigheid en natuur. Twee derde van de Europese landen benut de open data volledig. Om beter te leren om te gaan met open data, heeft de Europese Commissie een website gelanceerd voor open data uit Europese landen.

Het uitgangspunt is dat de gegevens die overheden toch al verzamelen, door iedereen op welke manier dan ook bruikbaar moet zijn, zonder enige beperkingen. In Nederland zijn er enkele succesvolle voorbeelden te noemen. Buienradar is een welbekende, waarbij de gegevens van het KNMI worden gebruikt. Denk ook aan de website scholenkeuze.nl, waar ouders eenvoudig een vergelijking kunnen maken tussen scholen op basis van data die vrij toegankelijk is.

Nederlandse open data

Het afgelopen jaar is in Nederland het aantal mogelijke datasets verdubbeld, naar ruim zeven duizend bestanden (dat liet minister Ronald Plasterk vorige week weten, volgens Trouw). Volgens Capgemini hoort Nederland tot de Europese middenmoot. Dat betekent dat er nog een hoop winst te behalen is. Ook de Tweede Kamer is die mening toebedeeld. Onlangs is er nog een motie ingediend door D66, waarbij de Democraten pleiten voor een onderzoek naar de openstelling van het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dat momenteel niet vrij beschikbaar is. Deze motie is door de meerderheid werd gesteund.

Een reden waarom het gebruik van open data niet door iedereen geliefd is, is omdat burgers bang zijn voor de inbreuk op hun privacy. De gegevens die de overheid verzamelt, bevat privacygegevens de burgers. Straten en huisnummers zijn bijvoorbeeld makkelijk terug te leiden naar de gezinnen. Dinand Tinholt, vicepresident van Capgemini zegt daar het volgende over tegenover Trouw: “Er zijn wel methoden om dat te anonimiseren, maar er is ook bekend dat er manieren zijn om die anonimisering weer terug te draaien.”

Kansen

Duidelijk is Europese overheden kansen laten liggen als het gaat om het gebruik van open data. Het is bijvoorbeeld interessant om te kijken naar realtime gegevens. Denk hierbij aan file-informatie. Er wordt alleen tijd gewonnen wanneer iedereen weet waar het op dat moment druk is en wat de alternatieve route is. Daarnaast hebben bedrijven ook veel mogelijkheden bij open data. “Verzekeraars kunnen op basis van informatie over het aantal woninginbraken in een wijk hun klanten gratis advies geven om het risico te verkleinen”, aldus Tinholt.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.