Maakt 'psychisch skypen' straks sms'en achter het stuur mogelijk? /reageer

Maakt

Dat technologische ontwikkelingen zich in hoog tempo opvolgen, wordt maar weer eens bewezen door het laatste experiment binnen de neurowetenschap. Dit experiment ging gepaard met resultaten die die wetenschappers tot voor kort nauwelijks voor mogelijk hielden: elkaars gedachten lezen.

Nog nooit eerder is een dergelijk experiment, waarin individuen elkaars gedachtes lezen, uitgevoerd met mensen. Een internationaal team van onderzoekers doet het experiment uitvoerig uit de de doeken in het wetenschappelijke bulletin Plos One. De proefpersonen die deelnamen aan het experiment communiceerden in paren over een afstand van 8.000 kilometer hun gedachten naar elkaar toe. Deze personen konden tekst aan elkaar overbrengen middels signalen die rechtstreeks van brein naar brein gingen. Het hele experiment is hier na te lezen.

Hoe werkt het?

Het ging helaas nog te ver om de ene proefpersoon aan iets volkomen willekeurigs te laten denken waarop de andere proefpersoon telepathisch dezelfde gedachte reproduceerde. De uitvoering van het experiment was wat omslachtiger. Wel zijn er over en weer wel degelijk gedachten gecommuniceerd. Dit met behulp van een magnetisch veld.
Deze gedachten beperkten zich in het experiment met de woorden Hola (hallo) en Ciao (tot ziens). Deze woorden werden voor het experiment omgezet in ASCII-code, de standaardweergave in enen en nullen van de letters van het alfabet. De ‘zender’ van het duo kreeg deze enen en nullen één voor één te zien. Zag men een één dan moest men krachtig denken aan een handbeweging. Bij een nul moest men denken aan beweging met de voeten. Deze hersengolven die deze gedachten teweegbrengen zijn goed van elkaar te onderscheiden middels de elektroden op het hoofd van de zender.

Op deze manier werd het mogelijk om de enen te onderscheiden van de nullen waarna ze via een internetverbinding 8.000 kilometer aflegden naar de tweede proefpersoon. De cijferreeks werd ontvangen door een TMS-apparaat dat via magnetische velden het visuele centrum van de hersenen kan activeren. De ‘ontvanger’ kreeg een niet-bestaande lichtflits te zien wat een fosgeen heet. Zag men deze op de ene plek in het gezichtsveld, dan las men een één. Verscheen de fits op de andere plek, dan las men een 0. Hiermee kon het woord herleid worden en is het ‘psychisch skypen’ geboren.

Toepasbaarheid

Het kan nog jaren duren voordat men deze techniek op grote schaal kan implementeren in ons dagelijks leven. Zo verliep het experiment bijvoorbeeld nog bijzonder traag en gingen er per letter vier minuten voorbij. Mocht de techniek zich echter verder ontwikkelen en voor iedereen toegankelijk worden, biedt het natuurlijk enorm veel uitkomsten. Zo zou het sms’en tijdens het autorijden geen enkel probleem meer zijn. Mits er tegen die tijd nog geen zelfrijdende auto is uitgevonden natuurlijk.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Dennis Mensink

Dennis Mensink is eigenaar van redactiebureau Functioneel Wit en schreef in het verleden voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM. Dennis is uitgever van Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, en van innovatieplatform FinanceInnovation.nl.