Nieuws/ Maand mei te warm of te koud? /reageer

door: Hajo Smit
over: milieu, geowetenschap, meteorologie
op: 6 juni 2008

Het lijkt erop dat de opwarming van de aarde stug doorzet. De afgelopen winter was erg zacht en van de lentemaanden was alleen maart gelijk aan het gemiddelde, zoals de maandstatistieken van het KNMI netjes laten zien. De rest was te zacht.

Mei 2008 was zelfs de zachtste maand sinds meer dan een eeuw. Vooral uit de Verenigde Staten stromen echter berichten binnen van een juist uitzonderlijk koude meimaand. En nu zijn ook nieuwe wereldwijde temperatuurgemiddelden bekend en die liegen er niet om.

Mei 2008 fors te koud

De statistieken van mei lijken een beetje op het beeld van afgelopen winter: in Europa was het te zacht maar elders op het noordelijk halfrond, van China tot Canada, was het fors kouder. Januari 2008 was wereldwijd zelfs 0,7 ºC kouder dan januari 2007. Voor de maand mei meldt het KNMI en ook de Ierse zusterorganisatie een veel te zacht gemiddelde.

De Universty of Alabama daarentegen, één van de vier wereldwijde groepen die de gemiddelde temperatuur van de aarde bijhouden, bericht dat mei 2008 - ondanks een sterk afzwakkende La Ninja - fors te koud is uitgevallen. Op Icecap.us lees je het hele verhaal en het staat ook zeer uitvoerig op The Reference Frame.

Record gesneuveld

Tussen januari 2007 en mei 2008 is de wereldwijd gemiddelde temperatuur nu 0,75ºC gedaald. Dat is in zestien maanden tijd een grotere daling dan de hele opwarming die het IPCC voor de twintigste eeuw heeft gerapporteerd. Het moge duidelijk zijn dat een warme maand in Nederland of zelfs in heel Europa nog weinig zegt over het wereldwijde plaatje.

Het KNMI meldt tenminste in één persbericht dat mei 1889 nog 0,4 graden warmer was dan mei 2008. Maar steeds als een heel oud record (net niet) sneuvelt, geeft dat toch te denken. Want dat betekent immers dat het voor de massale uitstoot van CO2 door de mens ook regelmatig zeer warm was.

Google News

Kortom: maandgemiddelden moet je in hun perspectief zien. Toch is het elke keer smullen te lezen wat de weergoden allemaal bekokstoofd hebben. Google News levert een kleine synopsis voor mei 2008: Summit County in Colorado was voor de vijfde maand op rij te koud en in mei waren er nog opmerkelijke sneeuwrecords. District Columbia meldt juist een te warme mei, Pennsylvania was te koud, en in Canada waren de nachten een beetje te koud, maar de dagen véél te koud. Wyoming ten slotte was nat en koud. En wat te denken van de sneeuw tot op zeeniveau in Nieuw-Zeeland begin juni?

Reageren via Facebook

Reacties