Made in China wordt Made @ Home /reageer

Made in China wordt Made @ Home

In 2011 kwamen we erachter dat we niet langer de baas zijn over – nou ja, eigenlijk over alles. We hebben de regie over ons land, pensioen, munt en energie uit handen gegeven. Aan de Europese Unie, aan China, aan bankiers. We zijn vastgelopen in de globaliseringsgolf, dat eeuwige gesleep met goederen, mensen en geld over de hele wereld.

Goedkoop transport heeft ons rijk gemaakt, maar ook kwetsbaar. En we blijven maar investeren in de verkeerde zaken. De euro is niet het enige probleem. Er komt nog veel meer aan: exploderende energieprijzen volgens de World Energy Outlook en een nakend tekort aan grondstoffen volgens PriceWaterhouseCoopers. Bovendien raakt na 2025 het Groningse gas op, en daarmee betaalden we de Nederlandse verzorgingsstaat.

Het alternatief

Tachtig procent van de wereldwijde productie wordt gemaakt door circa 1300 grote bedrijven. Hierbinnen bevindt zich een elitegroep van 147 firma’s, die over veertig procent van de wereldeconomie beslist. In de lijst van 1300 hebben Amerikaanse bedrijven een overheersende rol. Maar terwijl de grootste Amerikaanse bedrijven oververtegenwoordigd zijn in de top 50 van de wereld, is hun bijdrage aan de staatskas minimaal. Ze slagen erin bijzonder weinig belasting te betalen.

Tot nu toe hebben we ons vertrouwen gesteld in grote instituten die ons geld beheren, die zorgen voor energievoorziening, die ons leven regelen. Dat heeft altijd goed gewerkt. Maar nu niet meer. We hebben nieuwe instituten nodig, nieuwe cirkels van vertrouwen. Een alternatief dat onze economie minder afhankelijk maakt van globale grillen en speculatie. Dat alternatief heet lokale productie.

Zelf bankieren

Zelf doen is het motto: zelf energie opwekken, zelf sparen, zelf verzekeren. Lokaal is het nieuwe globaal en het nieuwe duurzaam. In de post-crisis samenleving van 2012 blijven we vaker thuis en verdienen we vaker hier ons geld. 2012 wordt het jaar van de zonneboer, de nanosmid en de guldenspecialist. De innovaties die onze economie weerbaarder zullen maken, bestaan al. Ze dragen exotische namen als Shared Solar, BoerenleenVermogen, Fablab, Broodfonds en de Totnes Pound. Het zijn de nieuwe groeigebieden die onze welvaart zullen garanderen in de toekomst.

Startups als Boerenleenvermogen, KredietUnie en Broodfonds zijn innovaties die het verrotte bank- en verzekeringswezen kunnen vervangen. Terug naar de ouderwetse coöperatie. We krijgen pensioenen zonder pensioenfondsen, verzekeringen zonder verzekeraars, geld zonder speculanten en crèches zonder crèche-leiders. Verzekeren in eigen kring, door professionals onder elkaar. Dat is de trend voor 2012.

Zonnepark in de Sahara?

Daarnaast hebben we alternatieven naast de euro nodig. Nieuwe, lokale geldvormen. Speculatievrij geld dat een ruilmiddel is voor echte producten en diensten – de fundamentele rol van geld die we onderweg ergens zijn kwijtgeraakt. Dat kan de aloude gulden zijn, maar ook een variëteit aan lokale munten, zoals de Totnes pound. Honderden lokale munten dragen al in tientallen landen een onzichtbare economie die het lokale bedrijfsleven een impuls geeft. Laat u informeren door de guldenspecialist en koopt lokale waar.
Lokaal energie opwekken

Niet een zonnepark in de Sahara gaat ons energieprobleem oplossen, want dan ruilen we de wurggreep van oliesjeiks in voor die van zonnesjeiks. Nee, lokale energiebronnen doen het ‘m, zoals Shared Solar. Zo worden we weer baas over onze energievoorziening. We wekken als heuse zonne-en aardwarmte-boeren zelf energie op in de eigen achtertuin. Dat verwarmt uw huis en levert de brandstof voor uw nieuwe elektrische auto. Bovendien stoppen energie-zelfvoorzienende gebouwen de waardedaling van huizen.

Thuis gemaakt

China zit op een berg aan zeldzame ertsen die wij nodig hebben voor ons luxe leven, en dat levert in de komende 5 à 10 jaar een nieuwe wurggreep op, ditmaal van de Communistische Partij. Aan onze universiteiten is al bedacht hoe we uit lokaal verkrijgbare grondstoffen, maar ook uit afval, nieuwe materialen kunnen creëren. En hoe we die nieuwe materialen vervolgens kunnen gebruiken in 3D-printers, een soort robots waarmee je complete voorwerpen kunt uitprinten.

Over enige tijd maken timmerlui, loodgieters en meubelmakers met die 3D-printer een kant-en-klaar product op maat. Net zoals in de jaren ’50, maar dan heel snel. Deze 3D-printers geven onze ambachten een sexy impuls. Van smid tot nanosmid, van timmerman tot 3D-printexpert. ‘Made in China’ wordt ‘Made @ Home’.

Sprankelende jeugd

Over de hele wereld staan al enige tientallen zogeheten “Fablabs”, hightechwerkplaatsen waar jonge ambachtslieden leren werken met 3D-printers. Het zijn de broedplaatsen van de toekomst, en elke stad moet er eentje hebben.

Is er leven na de crisis? Jazeker. Nederland figureert nog steeds in diverse mondiale Top 10’s: infrastructuur, gezondheidszorg, e-government, anti-corruptie, geluk, noem het maar op. Die positie houden we vast door in 2012 te gaan koersen op lokale productie. In reactie op dit pleidooi zei innovatieminister Verhagen op 17 december tegenover BNR-radio dat we “niet terug moeten in de tijd”, maar het tegendeel is waar. Dit geeft Nederland haar sprankelende jeugd terug.

Check ook het filmpje dat Marcel Bullinga maakte.

Lees ook:

1300 bedrijven beheersen de wereldeconomie
2012-voorspellingen volgens het web
De Grote Techoorlog van 2012
Wachten op het eerste 3D-geprinte voedsel

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marcel Bullinga

Marcel Bullinga is futurist en auteur van Welcome to the Future Cloud – 2025 in 100 Voorspellingen.