Maïs in je autolak /reageer

beeld: Bart NoordoverDe resultaten zijn dus bemoedigend. Naast het feit dat de mechanische en chemische resistentie van zijn bio-coatings even goed zijn als bij de conventionele, lijkt de uv-stabiliteit van de bio-gebaseerde kunststoffen die van de aardolieconcurrenten te overtreffen.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat deze nieuwe techniek een toepassing gaat vinden. “Eerst moet nog bewezen worden dat je het maken van deze coatings kunt opschalen van labschaal naar immense ketels van enkele tonnen inhoud. Daarnaast blijf je altijd last houden van de variatie in het grondmateriaal; omdat dit uit organische grondstoffen komt, is die nooit precies hetzelfde. En dat is wat de industrie natuurlijk wel wil, een constante kwaliteit.”

Verder onderzoek

Belangstelling voor zijn onderzoek is er niettemin volop. Zoals al eerder aangegeven zal het DPI in nieuwe projecten verder onderzoek uitvoeren naar bio-gebaseerde polymeren. De bij het DPI aangesloten bedrijven, zoals DSM, AKZO Nobel en Shell Chemicals, zitten in die omgeving als eerste in rang mee te kijken of er iets interessants voor hen uitkomt.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Cursor

Reageren via Facebook

Reacties

Over Xavier Theunissen

Ir. Xavier Theunissen is in 1996 afgestudeerd aan de TU Eindhoven. Daarna adviseerde en begeleidde hij in zijn carriere onder andere bewindslieden bij het Ministerie van Economische Zaken en hoogleraren en bestuurders bij de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is voormalig freelance wetenschaps- en economisch journalist voor o.a. de Volkskrant, het NRC Handelsblad en Intermediair. Sinds 2006 geeft hij, middels zijn bedrijf Innoventura communicatietrainingen en media- en PR-advies, en persoonlijke en NLP-gerichte trainingen.