Maïsafval krijgt een bestemming; DSM maakt er biobrandstof van /2 reacties

Maïsafval krijgt een bestemming; DSM maakt er biobrandstof van

DSM gaat samen met het Amerikaanse bedrijf POET bio-ethanol maken uit oneetbare resten van maïs. Het is daarmee een van de eerste bedrijven ter wereld die de zogenoemde tweede generatie biobrandstof gaat produceren, gemaakt uit biomateriaal dat geen voedingswaarde meer heeft.

De bio-ethanol wordt gemaakt van lignocellulose uit oogstresten van maïsplanten, zoals kolven, bladeren en stengels die op de akker achterblijven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van enzymatische hydrolyse, gevolgd door fermentatie.

Commercieel levensvatbaar

De joint venture, POET-DSM Advanced Biofuels, begint in de tweede helft van 2013 met de productie in een commerciële fabriek die daartoe in het Amerikaanse South Dakota wordt gebouwd. DSM en POET investeren in eerste instantie samen 192 miljoen euro voor een jaarlijkse productie van 75 tot 95 miljoen liter bio-ethanol. De combinatie moet in 2014 winstgevend zijn.

Als een van ‘s werelds grootste producenten van ethanol uit maïs werkt POET al ruim tien jaar aan de ontwikkeling van bio-ethanol uit lignocellulose. In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf samen met boeren ook gewerkt aan een systeem om oogstresten van maïsplanten in balen te persen, te transporteren en op te slaan. DSM biedt als enige ter wereld zowel vergistings- als enzymtechnologie voor de versnelde omzetting, die nodig is om de technologie commercieel levensvatbaar te maken.

Eenderde van de verbruikte benzine

POET-DSM Advanced Biofuels verwacht de technologie te kunnen kopiëren naar andere fabrieken die gebouwd worden op 26 andere maïs-ethanollocaties, en deze in licentie te verkopen aan andere producenten. Als de technologie wordt toegepast in alle 27 fabrieken van POET waar ethanol uit maïs wordt bereid, kan dat jaarlijks tot 3,8 miljard liter lignocellulose-ethanol opleveren.

Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency wordt in 2022 zo’n dertig miljard liter bio-ethanol geproduceerd op basis van lignocellulose uit oogstresten van maïsplanten. Daarnaast schatten de Amerikaanse ministeries van energie en landbouw dat in Amerika meer dan een miljard ton biomassa beschikbaar is, waarmee een hoeveelheid bio-ethanol op lignocellulosebasis kan worden geproduceerd die eenderde van de jaarlijks in Amerika verbruikte hoeveelheid benzine kan vervangen.

Dit artikel verscheen eerder in Chemie Magazine.

Ook interessant:

Tweede generatie ethanol geen bedreiging voor voedselvoorziening
Vliegen op frituurvet, groen en al bijna winstgevend
Hollandse olie uit biomassa naar de beurs

Reageren via Facebook

Over Igor Znidarsic

Hoofdredacteur van Chemie magazine, het maandblad van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.