Malaria in Suriname bijna uitgebannen /reageer

Malaria in Suriname bijna uitgebannen
  • door: Jop de Vrieze
    over: biologie, medisch
    op: 20 december 2011
  • Malaria in Suriname is vrijwel helemaal uitgeroeid

  • Onderzoekster Hélène Hiwat - van Laar pleit voor meer regionale samenwerking om de parasiet definitief uit te schakelen

Een vijfjarig bestrijdingsprogramma heeft malaria in Suriname vrijwel helemaal uitgeroeid. Dat concludeert Hélène Hiwat - van Laar in haar onderzoek waarop ze onlangs aan de Wageningen Universiteit promoveerde.

Infectieziekte malaria wordt in Suriname veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falcipare, die wordt verspreid door muggen. Onbehandeld is de ziekte in veel gevallen dodelijk. Sinds het begin van de vorige eeuw is Suriname actief in de malariabestrijding. In het kustgebied resulteerde dat in het verdwijnen van malaria, maar in het binnenland bleef de parasiet een probleem. Daar nam het aantal malariagevallen de afgelopen decennia zelfs toe.

In 2005 werd een nieuw vijfjarig malariabestrijdingsprogramma opgestart. Bewoners in de hoogrisicogebieden ontvingen geïmpregneerde muskietennetten en er werden huisbespuitingen met incesticiden uitgevoerd. Malariapatiënten werden actief opgezocht en behandeld met medicatie op op basis van artemisine.

Goudmijnwerkers

Uit de effectenstudie blijkt dat sinds 2006 de ziekte in Suriname bijna volledig onder controle gekomen is in de dorpsgemeenschappen. Alleen de grensstreek met Frans Guyana en mobiele gemeenschappen van met name goudmijnwerkers in de bosgebieden zijn nog kwetsbaar voor malaria. Hiwat – van Laar pleit voor meer regionale samenwerking om de parasiet ook in deze laatste gebieden definitief uit te schakelen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.